Jadranske zemlje ujedinjene u borbi protiv esploatacije nafte

B100Inicijativa S.O.S. za Jadran danas (27.10.2015.) je u Splitu okupila predstavnike i predstavnice okolišnih organizacija i građanskih inicijativa iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije i Italije s ciljem pokretanja zajedničke platforme za zaštitu Jadrana od naftnog zagađenja.

Budući da se u svim navedenim zemljama suočavamo s istim scenarijima koje nam serviraju političke elite i naftne korporacije, odlučili smo pokrenuti zajedničku borbu za očuvanje cijelog Jadranskog mora od uništenja.

„Prijetnje Jadranu s kojima se suočavamo nadilaze nacionalne granice i uspješno se mogu riješiti samo na međunarodnom nivou jer Jadran je jedan, zajednički, i njegova dobra možemo koristiti isključivo na način da istodobno zajedno štitimo ekološke procese i sustave“, rekao je biolog Mosor Prvan iz Udruge Sunce iz Splita.

Istom retorikom koriste se vlade u svim jadranskim zemljama, naglasio je talijanski okolišni aktivist Mattia Lolli iz udruge Legambiente.

„U Hrvatskoj vam kažu kako morate krenuti u bušenje nafte jer mi radimo isto u Italiji, a u Italiji nam kažu kako mi to moramo raditi jer to i Hrvatska čini. Ono što vam ne govore jest da u Italiji postoji veliki pokret protiv naftnih bušotina koji okuplja ne samo okolišne udruge, već i lokalne institucije, ribare, poljoprivrednike, crkvu i mnoge druge. Kao rezultat, na prosvjedima se okuplja preko 60 000 ljudi“, zaključio je Lolli.

Mobilizacija građana i građanki u Italiji ima konkretne rezultate. Zahvaljujući pritisku i radu talijanskog pokreta protiv naftnih bušotina, 10 regionalnih vlada podnijelo je zahtjeve za nacionalni referendum.

S druge strane, u Crnoj Gori javnost još uvijek nije dovoljno informirana o planovima njihove vlade po pitanju Jadrana.

„Proces istraživanja i eksploatacije nafte iz Jadrana odvija se na isti način u svim zemljama, krajnje netransparentno i bez adekvatnog informiranja javnosti. Situacija u Crnoj Gori je krajnje alarmantna obzirom da je cijelo teritorijano more izdijeljeno u operativne blokove, ponuđeno investitorima iza zatvorenih vrata bez ikakvog učešća lokalnog stanovništva, ribara, turističkih ponuđača u jednoj ekološkoj državi kakva je Crna Gora. Onog trenutka kada građani počnu dobijati pravu informaciju o uticaju naftnih istraživanja na njihovo zdravlje i životnu sredinu, stvari se počinju bitno mjenjati što pokazuju i najnovija istraživanja“, kazala je Nataša Kovačević iz crnogorske organizacije Green Home.

Koalicija S.O.S. za Jadran naručila je anketu o temi nafte u Jadranu koju je sredinom listopada provela agencija Ipsos Puls na uzorku od 1000 ispitanika/ca iz cijele Hrvatske. Na pitanje „jeste li za ili protiv istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu?“ protiv se izjasnilo 49,4% građana/ki, za 37,9% dok 12,7% ne zna.

„Najnovija anketa pokazuje kako je točno pola građana i građanki protiv bušenja Jadrana, a nešto više od trećine za. Prije godinu dana situacija je bila obrnuta. Ono što se u međuvremenu dogodilo je informiranje građana i građanki o ovoj temi uz pomoć udruga, ali i drugih inicijativa i istaknutih pojedinaca. Ovaj rezultat pobjeda je svih nas“, zaključio je Zoran Tomić, voditelj Greenpeace-a u Hrvatskoj.

Nataša Kovačević 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4396

Objavio dana lis 27 2015. u kategoriji Književnost. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN