Izuzetan nastup na Lake festu

Na ovogodišnjem Lake festu (22.-24. jul) došli su neki vrlo interesantni bendovi koji zaslužuju da se o njima nešto kaže. Među njima, na prvom mjestu su Dubioza Kolektiv i Partibrejkers iako je Dubioza mnoge razočarala sa kašnjenjem od preko sat vremena. S pravom se može reći da su „Partibrejkers“ ostavili najjači utisak. Zoran Cane Kostić je odlično držao atmosferu i pokazao da i poslije 30 godina „Partibrejkers“ se drži kao na početku karijere.

Počeli su svojim prvim singlom „1000 godina“ a zavrišili „Uličnim hodačom“. Tokom cijelog nastupa Cane je slao publici poruku da „slušaju sebe i svoje srce, jedini svoj glas“ i da „imaju potpunosti samo svoj život i svoju dušu“. Rijetko se srijeće bend koji šalje baš ovakve poruke… (Marko Aurelije je rekao da kad čovjek živi po sopstvenim pravilima, on živi u skladu sa svemirom). Posebno je lijepo bilo kako se na samom početku obratio publici usklikom „Đe ste Crnogorci?! Kažu da ste lenji… e bogami niste!“ Što se tiče istorijata benda, oni su osnovani 1982. godine u Beogradu. Već na početku oni su imali uspjeha izvodeći pjesme drugih sastava. Branimir Džoni Štulić ih je jako cijenio i ponudio se da im bude producent. Sa svojim pjesmama u početku nijesu imali uspjeha, Jugoton ih je ubrzo odbio i 1985. se raspadaju.

Sljedeće ponovo se sastaju i kreću u pravi proboj. Zanimljivo je reći da od novca kojeg su zaradili ’87 za koncerte kupili su 16 velikih „Aleksandar“ torti i dali ih na poklon nezbrinutoj đeci u Zvečarskoj ulici. Krajem osamdesetih oni objavljuju svoje najpoznetije pjesme kao što si „Kreni prema meni“, „Hipnotisana gomila“, „Mesečeva kći“, „Ono što pokušavam“ itd. Devedesetih godina bili su u bliskoj saradnji sa EKV-om i „Elekstričnim orgasmom“ i snimili su antiratnu pjesmu „Slušaj ‘vamo“ Što se crnogorskih bendova tiče najviše su se proslavili nikšićki sastavi poput „Gomile nesklada“, „Punkreas“ i posebno se istaklo „Društvo skrivenih talenata“. DST nosi naziv koji im taman pristoji – imaju izuzetan potencijal a nijesu poznati previše publici izvan Crne Gore iako postoje već skoro 20 godina. Poseban utisak je ostavila pjesma „Mi“. Takođe bilo je i mnogo dobrih bosanskih i hrvatskih sastava. Od bosanskih to su: „Zoster“, „Letu štuke“ , „Dubioza kolektiv“ i “Zabranjeno pusenje”  a od hrvatskih to je „Elemental“. Najveće iznenađenje je bio beogradski „E-play“ . Prvo što i nije nešto poznat Crnoj Gori ovaj bend a drugo što su dva najvažnija člana benda žene. Predstavili su se sa veoma kvalitetnom muzikom.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=1713

Objavio dana srp 27 2011. u kategoriji Izvještaj. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN