Izložba fotografija “Čovjek na istoku”

Putopisna izložba umjetničkih fotografija iz deset zemalja Dalekog istoka pod nazivom ”Čovjek na istoku”, autora Hadisa Medenčevića iz Praga biće otvorena u utorak, 25.oktobra, u izložbenom holu KIC-a “Budo Tomović” u 19 sati.

Izložbu će, u prisustvu autora, otvoriti zamjenica ambasadorke Republike Češke Petra Ali Dolakova i direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović.

Izložba „Čovjek na istoku“ je fotografska priča o razlikama i sličnostima ljudi na istoku, praćenim od Rusije, Kirgistana, Kine, Vijetnama, Kambodže, Hong Konga, Malezije pa sve do dalekog Japana, Śeverne i Južne Koreje. Svoje traganje i upoznavanje, zabilježio je vlastitim fotografskim stilom. Za Crnu Goru ga vežu mnoga prijateljstva, ali i gostovanja prijatelja iz Kolašinskog pozorišta u Pragu. Hadisu fotografija nije profesija, ali je velika ljubav i želja zabilježiti svijet oko sebe. Nakon studija elektrotehnike u Sarajevu 1992.godine novo životno odredište mu postaje Prag. Iako je po prirodi posla kojim se bavi, više usmjeren na informatiku i tehniku, kroz fotografiju istražuje čovjeka, njegovo mjesto i interakciju sa okolinom, arhitekturom i prirodom. Hadis je apsolvent praške Škole kreativne fotografije. Za svoje radove dobio je značajna priznanja, imao je niz zapaženih izložbi, a njegove fotografije su korištene kao ilustracija brojnih knjiga i reporterskih izvještaja.

“Živimo u vremenu otuđenja i devalvacije duhovnih vrijednosti. To je ono što mi smeta kod modernog evropskog čovjeka. Tehnološka superiornost i konzumni način života potisnuli su ono suštinsko, što karakteriše čovjeka, njegovu svijest o pripadnosti porodici, prijateljima, društvu, planeti, svemiru… Nekada je Diogen hodao Atenom sa svijećom usred bijela dana govoreći “tražim čovjeka”. Ja sam umjesto svijeće uzeo ruksak, foto aparat i planinarsku opremu i krenuo put istoka. Ne znam da li sam ga zaista našao, ali sam kroz to traženje drugog i drugačijeg došao do spoznaje da smo u onom iskonskom ljudskom smislu svi vrlo slični, ako ne i identični. Obični mali čovjek, sa svim svojim radostima, tugama i čežnjama otvorio mi je oči, ali i inspirisao da tražim dalje.” Hadis Medenčević 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9449

Objavio dana lis 22 2022. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN