“Iz panjega Bjelopavlićkih” u KIC-u

Rječnik starih i zaboravljenih riječi “Iz panjega Bjelopavlićkih” koji su priredili hroničari i publicisti Milan Mišo Brajević i Dragan Mitov Đurović biće predstavljen  danas, u utorak, 12.februara, u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 18 sati.

Na promociji će govoriti književni kritičar Vlatko Simunović, direktor Centra za kulturu Danilovgrad koji je izdavač Bojan Brajović i priređivači Milan Mišo Brajević i Dragan Mitov Đurović.

Zbirka riječi iz govora Bjelopavlića sadrži oko 9000 leksema koje su priređivači sistematski prikupljali, pravili bilješke i audio snimke  kroz razgovor sa autentičnim predstavnicima živog narodnog govora, posebno onih iz starijih generacija, jer one sve više izlaze iz upotrebe, zaboravljaju se. U traganju za manje upotrebljavanim i zaboravljenim riječima priređivači su nastojali zabilježiti što više onih starijih s ruba zaborava.

Ovaj „Rječnik“ je podsjetnik kakvo smo jezičko blago imali, ali i opomenik da ga treba i sačuvati i izučiti. On nam nudi riječi za priśećanje, da ih ne preumimo. Jezik je izvor, a bez izvora nema vode, niti bez starih riječi duhovne ljepote.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=6691

Objavio dana velj 12 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN