IV Intenacionalni sajam knjiga u Podgorici

Kako saznajemo sa sajta glavnog grada koji se tiče Sekretarijata za kulturu i sport. 

„Namjera Glavnog grada da ovom manifestacijom doprinese kulturnom profilu grada i pokaže i podsjeti koliko je knjiga značajna za izgradnju nas kao pojedinaca, društva, šireg prostora, da potvrdi duhovno jedinstvo Evrope“ kazala je mr Nela Savković Vukčević na press konferenciji povodom početka „4. Internacionalnog sajma knjiga – Podgorica 2018“, koji će se od 02. do 06. oktobra održati u Capital Plazi.

Ona je naglasila da je već nakon prvog sajma bilo je jasno da je Glavni grad u toj namjeri i uspio jer su reakcije dragih gostiju iz okruženja, domaćih autora, ali i medija potvrdile da knjiga ima budućnost što nam je bila i namjera da poručimo i da intelektualni život i demokratija, obrazovanje, nacionalni interes, sve to postoji upravo kroz knjigu.

„Ovim sajmom Glavni grad je pokazao da knjiga nije bilo koja roba. Knjiga mora iamti dostojanstvo jednako kao autori i čitaoci. Upravo u atmosferi sajma su se na jedan prirodan način povezali autori, prevodioci, ageniti i predstavnivci drugih smotri knjige i uspostavili novu saradnju, razmijenili mišljenja o ukupnoj produkciji, o prevođenju, o značaju lijepe riječi i svima priuštili neponovljivo zadovoljstvo slušanja žive riječi autora, držanja knjige, čitanja i diskusija povodom onog što je kvalitetna literatura. Vjerujemo da smo time doprinijeli visokom stilu produkcije, njegovanju jezika i podsjetili da kultura zaiszta kmiora da se drži na visokom nivou i da su sva ulaganja za to veoma značajna“, zakljućila je Savković Vukčević.

“U proteklih par mjeseci intenzivno smo vodili kampanju, započeli smo viber stiker kampanju „Božo među knjigama“. To je rezultat studioznog odnosa prema onome što je nasljeđe crnogorske književnosti i što je aktuelni trenutak u crnogorskoj kniževnosti. Treba li reći da savremena crnogiorksa književnost ne obiluje sa pretjerano mnogo knjiga koje pripadaju oblasti književnosti za djecu i omladinu, a one rijetke koji se bave ovim poslom, mi smo okupili i predstavićemo ih u najmanje dvije sesije, a pozvali smo i veliki broj gostiju iz inostranstva koji će na mini okruglom stolu da sa našim autorima razmjene iskustva u vezi sa književnošću za djecu i omladinu” istakao je umjetnički direktor sajmadoc. dr Vladimir Vojinović i dodao  da je sajam dobra prilika da se i da se institucije u Crnoj Gori studioznije pozabavetim pitanjem.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7125

Objavio dana lis 1 2018. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN