“Istorija Crne Gore” u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“

53c1786a-4c9c-471a-9ee2-708b5bfa64d2-vlcsnap2014071219h29m08s21-previewPromocija knjige “Istorija Crne Gore” autora Živka Andrijaševića biće organizovana u okviru manifestacije „Decembarska umjetnička scena 2015“ u srijedu, 16.decembra, u Kosoj sali Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“, sa početkom u 19 sati.

O knjizi će govoriti: Boro Krivokapić, dr Dragutin Papović, dr Ivan Vuković i autor.

Prof. dr Živko Andrijašević je prorektor na Univerzitetu Crne Gore i predśednik Savjeta za visoko obrazovanje. Autor je više od 150 naučnih radova – monografija, članaka, zbornika dokumenata, priloga. Svojim knjigama ,,Crnogorske teme“ i ,,Nacija s greškom“, započeo je izučavanje istorije ideja i mentaliteta u političkom životu Crne Gore, dok je knjigom ,,Nacrt za ideologiju jedne vlasti“ postao jedan od prvih crnogorskih istoričara koje je ukazao na upotrebu medija u našoj novijoj političkoj istoriji. Knjigom “Crnogorska crkva 1852-1918“ konačno je na osnovu relevantnih istorijskih izvora u istorijskoj nauci razriješio kontroverzno pitanje o položaju i karakteru pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Zbog svoje istraživačke utemeljenosti i naučne vrijednosti, knjiga o Crnogorskoj crkvi prevedena je na ruski jezik i objavljena u Moskvi. Kao koautor napisao je i ,,Istoriju Crne Gore od najranijih vremena do 2003. godine“, koja je prevedena na engleski, ruski i francuski jezik. Značajno je i njegovo koautorsko djelo ,,Crna Gora i velike sile“, koja predstavlja izuzetan prilog izučavanju diplomatske istorije Crne Gore.

Njegovi radovi su objavljivani u prestižnim istorijskim časopisima u zemlji i inostranstvu. Učesnik je brojnih domaćih i međunarodnih naučnih skupova, seminara istraživačkih projekata. Član je međunarodne redakcije časopisa ,,Radovi“, Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Zavoda za hrvatsku povijest iz Zagreba.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4541

Objavio dana pro 15 2015. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN