Iskre mladosti na KotorArtu

U okviru ovogodišnjeg KotorArta, Don Brankovih dana muzike, 17-og jula održan je koncert Iskre mladosti na Ljetnjoj pozornici Starog grada.

Kao što sam naziv sugeriše, ideja vodilja ovog projekta bila je prezentacija izuzetnih mladih talenata sa dvije različite strane svijeta. Nađa Janković, crnogorska gitaristkinja, predstavila se kao solista u kompozicijama Vivaldija, Karulija i Dijensa. Pomenuti kompozitori pripadaju različitim epohama: baroku, klasicizmu i modernoj muzici (XX i XXI vijek) i, zbog toga, izvođenje Koncerta za dvije violine, lautu (gitaru) i kontinuo, zatim prvog  stava Koncerta za gitaru i gudački orkestar te naposljetku ”Tanga u skaju” (koji sadrži elemente muzičke satire) predstavlja veoma zahtjevan poduhvat za mladog muzičara. Međutim, Nađa Janković je pokazala da je dorasla ovakvom izazovu i kroz ova djela je predstavila svu raskoš svog talenta. Uz poljskog dirigenta Jaceka Rogalu i Festivalski orkestar KotorArta ova mlada Kotoranka je publiku upoznala sa nekoliko vjekova muzike i uspješno je prezentirala evoluciju gitare i tonske mogućnosti ovog instrumenta. Kako je navela, ovaj koncert je za nju predstavio kraj jednog segmenta njenog razvoja ali ujedno i početak novog perioda jer od jeseni započinje studije na prestižnom konzervatorijumu u Baltimoru, SAD.

U drugom dijelu koncerta premijerno je izvedeno autobiografsko djelo američkog kompozitora i saksofoniste Safira Adižesa. Kompozicija ”Divlji vepar” (The Wild Boar) pisana je za kamerni orkestar, hor i soliste i sadrži elemente neoklasicizma, naracije, džeza i elektronske muzike. Po riječima autora, potraga za zvukom njegovog rođenja odnosno želja da kreira zvučni pejzaž svog života, rezultirala je kombinacijom muzike i video zapisa iz njegove najranije mladosti. U saradnji sa svojim starijim bratom, režiserom Topazom Adižesom, koji je uobličio vizuelni segment koncerta, nastalo je ovo multimedijalno djelo čija je centralna tema odnos oca i sina. Uz pratnju orkestra jedan od vodećih ekonomskih stručnjaka današnjice i otac mladog kompozitora, g. Isak Adižes,  učestvovao je kao narator a u poslednjem stavu je svirao na harmonici prvo solo a zatim zajedno sa sinom.

Tokom izvođenja djela ”Divlji vepar” na riječi gospodina Adižesa, upućene sinu, mladi Safir je odgovarao kroz muziku: pjevao je, svirao na klaviru i saksofonu. Emocije i ključne rečenice koje su oblikovale njihov odnos tokom četvrt vijeka (život mladog kompozitora) predstavljene su na različite načine: imali smo priliku da preko video snimka čujemo prve riječi gospodina Adižesa upućene njegovom sinu nekoliko minuta nakon rođenja, zatim očeve savjete na koje je kompozitor odgovorio bolnim melodijama na saksofonu i klaviru. Konflikt je razrješenje dostigao u samospoznaji gospodina Adižesa koji je svom sinu priznao da mu je srce bilo zatvoreno. Kao dijete je preživio logor i pred očima su mu baba i đed spaljeni u pećima Treblinke. Ogromni, neopisivi bol transformisao je u bezuslovnu ljubav sedamdeset pet godina nakon tog traumatičnog iskustva.

Publika je sa suzama u očima i velikim aplauzom ispratila dirljivi razgovor oca i sina.

 

Milica Kankaraš

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7424

Objavio dana srp 19 2019. u kategoriji Muzički, Osvrt. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN