Irina Sendler

Pogledajte ovu ženu i zapamtite je zauvijek! Svijet nije samo sada ovakav, on je uvijek bio takav – nagradu ne dobije uvijek onaj ko je nje najdostojniji . Nedavno je u 98-oj godini umrla žena po imenu Irina Sandler.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata ona je dobila posao u Varšavskom getu kao vodoinstalater-zavarivač. U njoj su bili skriveni motivi. Budući da je bila Njemica, znala je o planovima nacista po pitanju Jevreja. Na dnu svoje torbe za alat ona je počela da iznosi djecu iz geta, a u zadnjem dijelu svog kamioneta.  Imala je džak u kome je sakrivala veću decu. Tu pozadi ona je vozila i psa koga je naučila da laje kad god bi joj straža propuštala kamionče kroz kapiju geta. Vojnici, prirodno nisu htjeli da se zadržavaju sa psom, koji je lajući prikrivao zvuke koje bi djeca mogla proizvesti.  Za vrijeme te djelatnosti Irina je uspela da iznese iz geta i, samim tim spase 2500 dece. Nacisti su je ipak otkrili i žestoko je izbili prebivši joj i ruke i noge. Irina je zapisala imena sve dece koju je spasla i taj spisak čuvala u staklenoj boci zakopanoj ispod drveta u zadnjem dijelu svog dvorišta. Poslije rata pokušala je da pronadje preživjele roditelje i da okupi porodice. Ali većina njih je okončala život u gasnoj komori. Djeca, kojima je Irina pomogla bila su smeštena u domovima ili su bila usvojena. Prošle godine Irina Sandler je bila nominovana za Nobelovu nagradu za mir. Nije je dobila. Tu nagradu je dobio Al Gor za slajd-šou o globalnom otpljavanju. Poslije njega, 2009. godine je tu nagradu dobio Barak Obama za svoja predizborna obećanja.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=2124

Objavio dana ruj 16 2012. u kategoriji Komentar. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN