Internacionalni travnički đak

Desile su se ispod radara javnosti studijske razmjene koje je preduzeo gradonačelnik Budve Marko Bato Carević u prethodnoj godini-dvije. Naime, po uzimanju dužnosti čelnika budvanske opštine ovaj gospodin je ponosno držao podatak da je stekao diplomu iz ekonomije na Univerzitetu u Sarajevu. Odjednom, taj podatak iz ove slavne biografije je promijenjen prije nekoliko mjeseci. Piše drugačije: diploma je stečena na Univerzitetu u Banja Luci.

Sajt opštine prije nepuna dva mjeseca

Kako su se, u međuvremenu, pojavile nepotrvrđene glasine da je Carevićevo visoko školovanja oslanja na privatni Internacionalni Univerzitet u Travniku, koji je Carević kao vanredan student završio u zrelim godina sa smjehotresnom temom, naš časopis je zatražio informacije sa zvaničnih adresa još početkom avgusta.

Univerzitet u Banja Luci je u zvaničnom odgovoru za naš časopis osporio podatak koji se u datom trenutku bio prikazan u Batovoj biografiji – sajtu Opštine Budva i  članku na wikipediji Carevića koja se temelji na opštinskom portalu. Kadar travničkog univerziteta bio je na kolektivnom godišnjem odmoru zbog čega nam je odgovor (i to nepotpun!) sa ove adrese tek stigao početkom ovoga mjeseca. Ono do čega smo došli potvrdilo je prethodno pisanje medija: Bato Carević je diplomirao na Internacionalnom univerzitetu u Travniku sa temom „Uticaj ambalaže na impulsivnost bosansko-hercegovačkih kupaca“.

Stvari postaju zanimljive pošto je podatak o Batovoj diplomi naglo promijenjen – te se umjesto banjalučkog državnog univerzitata– navodi internacionalni travnički! Ispade da je  Bato razumio da je neđe u Bosni završio, ali je bio zaboravio đe! Budući da je našu redakciju śenjalo da će Carević popravljati podatke – blagovremeno smo uslikali prethodnu verziju ovog sajta.

Rukovodstvo Internacionalnog univerziteta u Travniku nam je potvrdilo da je u Matičnu knjigu upisanih Ekonomskog fakulteta Travnik upisan Marko Carević, te da je uvidom u Matičnu knjigu diplomiranih studenata istog fakulteta utvrđeno da je imenovano lice pod rednim brojem 334/12 diplomiralo dana 30.7.2012. sa temom “Uticaj ambalaže na impulsivno ponašanje bosansko-hercegovačkih kupaca”. Ono što ova javna ustanova nije šćela da nam dostavi jesu: evidencija položenih ispita, ocjene shodno predmetu te sami sadržaj rada pozivajući se na „zaštitu ličnih podataka“. Zbog ove nedostatnosti smo se žalili Senatu ovog Univerziteta, koje budući da je u pitanju privatni univerzitet bez strogog državnog nadzora, ne znamo u kojoj mjeri će nam uvažiti žalbu. Takođe, odgovor Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih i športa čekamo, kako bismo do kraja raščistili ovu situaciju. 

Neaužurirani wiki članak koji se oslanja sajt opštine

 

U međuvremenu, u neautentičnost ovog diplomskog rada se možemo uvjeriti iz više izvora. Prije svega, što je Carević „završavao studije“ u 47-oj godini dok je uveliko bio u Crnoj Gori  poslovni čovjek. Kada je on mogao sprovesti istraživanje bosanskog tržišta za ovu temu? Dalje, običnom google pretragom lako pronalazimo veći broj radova manje-više istog naslova i, još indikativnije, nalazimo na stranici https://pdfslide.net/documents/utjecaj-ambalaze-na-impulsivno-ponasanje.html reklamni pdf za djelatnost zgotovljavanja radova raznih vrsta: maturskih, seminarskih, diplomskih pa čak magistarskih. U nastavku nalazimo rad Siniše Ignjatovića, dvije godine starijeg od Carevićevog. Istog je naslova, odbranjen  na Univerzitetu “Vitez” u Travniku!

Idući na ma koji od sajtova koji su navedeni u zaglavlju lako dolazimo do pozamašne baze gotovihradova na adresi https://www.maturskiradovi.net/eshop/marketing . Kao što je vidno iz priloženog, djelatnost ovog preduzeća je „iznajmljivanje“ intelektualne imovine u vidu gotovih radova koji s mogu preuzeti po utvrđenom cjenovniku. Ako je interesovanje veće izrađuju „originalne radov“. Kako je vidno da je pomenuti rad bio već na „tržištu“ veoma nestvarno bi djelovalo da je to  Batovo originalno umijeće.

Prikaz popisa radova iz ekonomije

Postojanje ovakvog jednog preduzeća ne može se okarakterisati drugačije nego porazom za visoko obrazovanje čitavog našeg regiona. Kako je moguće da ovakvo preduzeće obavlja svoju djelatnost? Bezočnost ovih tipova je tolika da su čak okačili tutorijal za korišćenje sajta koja je namijenjena za gotovo maloumnu publiku:

Đe su svi oni principijelni kritičari koji su Bečića prozivali za navodno plagiranje magistarskog, Nikolu Markovića za kasno diplomiranje i nijesu iz usta ispuštali Milov očajni prośek na studijama ekonomije u Podgorici? Kako smo svi svi kolektivno obneviđeli!

Sa stranice magistarski.com

Reklo bi se da Bato poslije otimačine pola miliona kvadrata državnog zemljišta koje izlazi čak izvan njegove opštine, uništavanja javnog prostora Budve uporedo sa Marovićem i ekipom te izigravanje patriotizma utemeljenog na oskudnom obrazovanju i raspirivanju međunacionalne mržnje.  – ničim nas ne može iznenaditi!

Jedno je kad Carević obmanjuje izigravajući klovna po Happy-jima i Pinkovima, ili kad sa nogom u gipsu viče kako mu je policija polomila nogu a naredni dan normalno hoda ili suflira glumcima – to mu dođu neki luckasti hirovi. Međutim, ovo što je brzu ruku htio da nadoknadi svoje dugogodišnje neznanje i neobrazovanje Carević se uneredio i na crnogorku i srpsku i bosansku prosvjetu i pokazao da nije vrijedan ni jedne funkcije. Zar ovakvi pojedinci imaju pravo da štite crkvu, drže slovo o obrazovanju i kulturnom nasljeđu te otvaraju kulturne manifestacije, upravljaju pljačkom opustošenom opštinom i pred običnim narodom se busaju u grudi pričajući o borbi protiv korupcije?

 

 

 

 

 

 

 

Mato Kankaraš

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9046

Objavio dana ruj 17 2021. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN