“Illegal” u KIC-u

Duo “Illegal” iz Štutgarta koji čine crnogorska pijanistkinja Marija Skender i sopran Alesija Hjunkjung Park iz Južne Koreje gostuje u Podgorici povodom martovskog ciklusa “Kompozitorke iz sjenke”, koji će se održati u četvrtak, 7. marta u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati. Ulaz je besplatan.

 

Duo “Illegal” je posvećen izvođenju savremene muzike, a program sa djelima autorki mlađe i srednje generacije među kojima su Lucija Ronćeti iz Italije, Karola Baukholt iz Njemačke, Dženifer Valš iz Irske, Elena Mendoza iz Španije, Rebeka Saunders iz Velike Britanije, Ana Korsun iz Ukrajine i Eun Ji Ana Li iz Sjeverne Koreje, kreirale su specijalno za ciklus “Kompozitorke iz sjenke”. Zahvaljujući ovom programu muzika navedenih kompozitorki biće prremijerno izvedena u Crnoj Gori. Tome dodaju i svjetsku premijeru “Serenade” za sopran i klavir sjeverno-korejske kompozitorke Eun Ji Ane Li.

 

Koncertu u KIC-u prethodiće majstorske radionice Marije Skender i Alesije Hjunkjung Park u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić” u Podgorici, u utorak, 5. marta, u terminu od 13 do 16 sati, na teme “Savremena muzika za klavir” i “Razlike u vokalnoj tehnici između klasičnog i savremenog pjevanja”.

 

Pijanistkinja Marija Skender je rođena u Podgorici. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje je stekla u Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“, gdje je učila klavir u klasi Lidije Ferdinandi Skender. Istovremeno je učila i solo pjevanje. Studije klavira je pohađala na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Borisa Kraljevića, a zatim u klasi prof. Svetlane Bogino. Nakon što je diplomirala, Marija je nastavila svoje pijanističko usavršavanje u Njemačkoj, shodno svom interesovanju za savremenu muziku. Magistrirala je savremenu muziku na Muzičkoj akademiji u Štutgartu u klasi čuvenog profesora i pijaniste Nikolasa Hodžesa (Nicolas Hodges). U periodu školovanja pohađala je majstorske kurseve kod renomiranih pijanista: Marcus Stange (Njemačka), Vladimir Ovčnikov (Moskva), Konstantin Bogino (Italija), Žan Pjer Kolo (Jean-Pierre Collot, Francuska). Tokom studija je dobila nagradu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti za najboljeg studenta umjetničkih akademija (2005), prvu nagradu na takmičenju u minijaturama POMCOM (2010), specijalnu nagradu na međunarodnom takmičenju za savremenu muziku u Karlsrueu (2013). Dobitnica je stipendije Društva prijatelja Univerziteta za muziku i izvođačke umjetnosti u Štutgartu i “Karl Steinbuch” za inovativni projekat u oblasti muzičke umjetnosti IT (Informacione tehnologije) u timu sa kompozitorom Vinsentom Viekstrom (Vincent Wiekstro). Sa sopranom Alesijom Hjunkjung Park je osnovala duo „Illegal“ posvećen repertoaru savremene muzike koji uz nove forme, interpretacije i elemente teatra teži da približi savremenu muziku široj publici.

 

Sopran Alessia Hyunkyung Park je rođena u Seulu, Južna Koreja. Studirala je na Muzičkoj akademiji „Franz Liszt“ u Vajmaru u klasi prof. Zigfrida Gorica (Siegfried Gohritz). Magistrirala je na državnom Univerzitetu u Štutgartu 2013. godine, na odsjeku za savremenu muziku, u klasi prof. Angelike Luz i Franka Vornera (Frank Wörner). Pohađala je majstorske kurseve kod prof. Antonijete Stelo (Antonietta Stello), Klare Skaranđelo (Clara Scarangello), Helen Donat (Helen Donath) i Petera Šrejera (Peter Schreier) na Internacionalnoj muzičkoj Akademiji u Rimu. Među brojnim Alesijinim nastupima se izdvajaju Dani nove muzike u Vajmaru i Lubeku, VIII Internacionalni kongres mikrotonaliteta, zatim koncerti u Rimu, Seulu, Minhenu, Rostoku i Štutgartu. Poznata je po ulogama Zerlina u operi „Don Đovani“ (W.A. Mozart), Adele u operi „Ljubavni napitak“ (Giuseppe Frezzolini) i uloga u operi „Kriket“ (Richard  Ayres) u Nacionalnom Teatru u Vajmaru. Laureat je međunarodnog takmičenja „Fata Morgana“ u Italiji, takmičenja za vokalnu umjetnost i novi muzički teatar u Štutgartu, dobitnica je specijalne nagrade međunarodnog takmičenja za savremenu muziku u Karlsrueu 2013. godine, i nagrade za umjetnička dostignuća Fondacije za umjetnost regije Baden-Württemberg.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=6833

Objavio dana ožu 5 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN