Hermetika

Hermetika je zbirka rukopisa pripisanih Totu – mitskom egipatskom mudracu iz drevne prošlosti za koga se kaže da se pretvorio u boga zahvaljujući toj mudrosti. Totu, koji je bio poštovan u Egiptu najmanje od 3.000. godine prije nove ere, pripisuje se izum svetog hijeroglifskog pisma, a njegov lik u vidu jednog pisara s glavom ibisa može da se vidi u mnogim hramovima i grobnicama.

Za Tota je rečeno da je Egipćanima razotkrio sva znanja iz astronomije, arhitekture, geometrije, medicine i religije, a stari Grci su vjerovaliu da je on bio i arhitekta piramida. Grci, koji su se s puno strahopoštovanja odnosill prema znanju i duhovnosti Egipćana, poistovjetili su Tota sa svojim bogom Hermesom, glasnikom bogova i vodičem duša umrlih u carstvu mrtvih. Da bi razlikovali svog od egipatskog Hermesa, ovog potonjeg su nazvali „Trismegistos“ (gr. Τρισμ?γιστος) u značenju“Trostrukoveliki” iskazujući time svoje poštovanje spram njegove uzvišene mudrosti. Knjige koje su mu se pripisivale postale su poznate pod opštim nazivom Hermetika.

Hermetika je kamen temeljac zapadne kulture. Po sadržaju i važnosti ona je ravna dobro poznatim rukopisima s Istoka kao što su Upanišade, Dhammapada i Tao te ding. Ali, za razliku od tih tekstova koji su danas lako dostupni i naširoko čitani, Hermesova djela su potonula u zaborav pod smrtonosnom režinom akademskih prevoda, hrišćanskih predrasuda i okultnih nejasnoća. Do ovog trenutka nije postojao nijedan pojednostavljen prevod tih rukopisa koji bi bio dostupan običnom čitaocu.

Sve prethodne verzije prevoda vrlo su teške, neshvatljive, pretovarene napomenama i podtekstom, što ih čini teško svarljivim. Nova verzija, međutim, čini ovu drevnu mudrost daleko pristupačnijom. Ona nudi pažljivo odabrane izvode iz knjige Hermetika, povezane pritom u jednu priču i prevedene na lako razumljiv jezik. Tako pred nama izranja podsticajan i prosvećujući primjerak jednog zaboravljenog djela iz klasične starine.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=540

Objavio dana stu 20 2010. u kategoriji Istorija. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN