„Hendlove heorine“ na Don Brankovim danima

Sopranistkinja, Katarina Jovanović, nastupiće na Don Brankovim danima muzike kao solistkinja s Festivalskim orkestrom KotorArta. Prvi ovogodišnji nastup Orkestra biće u četvrtak 30. jula u Dobroti (Sv. Eustahije), s početkom u 21 sat, a dirigent je Nikolaj Lalov.  Biće izvođene najpoznatije arije Georga Fridriha Hendla, iz njegovih opera: „Alčina“, „Rinaldo“, „Kserks“, „Julije Cezar“ i „Ariodante“. Na programu će biti i djela Karlosa de Seišasa, Marin Goleminova i Žolija Brage Santoša.

katarinaKatarina Jovanović, sopran, magistarske studije solo pjevanja završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a usavršavala se na Školi za muziku i dramu Gildhol u Londonu. Nastupala je u koncertnim dvoranama, na operskim scenama i na festivalima širom Evrope i svijeta. Snimala je za France 2 i 3, BBC, ARTE, Mezzo i radijske i televizijske stanice u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Svoj prvi kompakt-disk s pijanistom Brunom Fontenom i klarinetistom Floranom Eoom objavila je za izdavačku kuću Transart Live, a CD s djelima Bizea, koji je snimila sa Žan-Klodom Kazadesusom i Nacionalnim orkestrom iz Lila za Naxos (2011), izabran je za CD mjeseca časopisa Gramofon i za najbolji snimak BBC magazina. Bila je umjetnička direktorka Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Dva puta je bila nominovana za najvažniju francusku muzičku nagradu Victoires de la musique. Od maja 2013. godine nosilac je Ordena viteza umjetnosti i književnosti francuske vlade. Zaposlena je u zvanju docentkinje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

08 Nikolai LalovNikolaj Lalov, violinista, dirigent i pedagog, završio je studije na Nacionalnoj muzičkoj školi L. Pipkov, gdje je kasnije postao najmlađi predavač violine. Poslediplomske studije završio je na Nacionalnoj bugarskoj akademiji. U Portugalu, gdje živi od 1989. godine, osnovao je više orkestara i ansambala, a učestvovao je i u osnivanju prve profesionalne muzičke škole u toj zemlji. Dirigovao je orkestrima kao što su Rimski simfonijski orkestar, Londonski kamerni orkestar, Orkestar Novog Meksika, nacionalni orkestri Brazila, Montereja, Krakova, Grčki državni orkestar Soluna… Kao violinista i dirigent, snimao je za Nacionalni radio Portugala. Dobitnik je Medalje za zasluge u kulturi (Portugal, 2003), Diplome Ministarstva spoljnih poslova Bugarske (2003), a dodijeljeno mu je i akademsko zvanje na Muzičkoj akademiji u Valensiji (2004). Podstiče kulturni dijalog promovišući muziku bugarskih autora u Portugalu, kao i djela portugalskih kompozitora širom svijeta. Posvećen je muzičkoj pedagogiji i radu s djecom, a autor je, zajedno sa svojom suprugom, prve portugalske dječje opere – Čarobni san.

Festivalski orkestar KotorArt-a osnovan je 2003. godine s idejom da okupi mlade i perspektivne muzičare regiona, kako bi tokom nekoliko sedmica pripremali i izvodili odabrane programe. Ovaj „staggione“ (sezonski) orkestar je, s više od 50 održanih koncerata, pokazao izvanredan i istančan osjećaj za muziku raznih epoha i muzičkih žanrova. Poseban akcenat u radu orkestra stavljen je na predstavljanje savremenih kompozitora i novih djela autora iz zemalja iz kojih dolaze i dirigenti. Tako je Festivalski orkestar ostvario veliki broj premijernih izvođenja u našoj zemlji i regionu. Višegodišnji rukovodilac ansambla bila je violončelistkinja Timea Kalmar, koja je sa svojim gudačkim kvartetom TAJJ činila okosnicu orkestra, dok od 2014. godine tu ulogu preuzimaju članovi gudačkog kvarteta Il Belpaese, na čelu s violinistom, ujedno i koncertmajstorom orkestra, Arpadom Nadjem. Festivalski orkestar KotorArt-a pronosi i poruku, sadržanu u konceptu festivala u cjelini – slavlje muzike kroz toleranciju i razumijevanje.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=3940

Objavio dana srp 29 2015. u kategoriji Izvještaj, Novinarstvo. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN