Gordan Spasovski Trio u KIC-u

 Gordan Spasovski Trio iz Skoplja premijerno će se predstaviti podgoričkoj publici u okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori – JAM 2022” u utorak, 12.aprila, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati. Trio čine mladi afirmisani pijanista i lider benda Gordan Spasovski, kontrabasista Kiril Tufekcievski i bubnjar Viktor Filipovski. Spasovski će predstaviti repertoar sa svog debitantskog autorskog albuma “Light Pillar” o kojem su pohvalno pisali brojni džez portali i inostrani kritičari.

Gordan Spasovski (1990) je pijanista i kompozitor koji živi u Skoplju, Sjeverna Makedonija. Klasično muzičko obrazovanje stekao je na odsjeku za klavir u Muzičkoj školi „Sergej Mihajlov” u Štipu, nakon čega je studirao na Univerzitetu za muzičku i scensku umjetnost u Gracu, na odsjeku za džez, gdje je uspješno diplomirao. Kao solista, vođa trija i član nekoliko velikih orkestara nastupao je na međunarodnim džez festivalima u Beogradu, Veneciji, Brašovu, Skoplju itd. Napisao je šest kompozicija za svoj džez trio album „Light Pillar“, šest kompozicija za album „Ogledalo“ džez pjevačice Marije Dimitrijević, nekoliko kompozicija za big bend, kao i za druge ansamble (džez nonet i gudački ansambl, džez septet i dr). Kao član benda pojavljuje se na albumima „The Backyard Jazz Orchestra“, „A Tribute to Nat King Cole“(John Ilija Apelgren) i „The Music of Dragan Gjakonovski – Shpato” (Martin Gjakonovski). Zajedno sa makedonskim izvođačem Džonom Ilijom Apelgrenom, kreirao je album „Midnight Conversation“. Od 2016. godine, Gordan je pijanista “ZJM Big Benda”. Nastupao je sa Makedonskom filharmonijom, kao i sa mnogim zapaženim muzičarima. Sa svojom originalnom kompozicijom “Inner Nova” bio je u finalu Međunarodnog takmičenja Big bendova u Helsinkiju 2021. godine. Gordan Spasovski istražuje bezbroj mogućnosti koje melodija može da ima, ali često u očekivanom okviru džez improvizacije. Njegova artikulacija harmonije i ritma i besprekorna kontrola dinamike daju muzici sasvim drugu dimenziju. O prvom albumu “Light Pillar”: Prvi album Gordana Spasovskog pod nazivom „Light Pillar” (u prevodu: Svijetlosni stub), obuhvata osam džez kompozicija, od kojih su dvije za solo klavir i jedna vokalno-instrumentalna kompozicija. Ostalih pet kompozicija izvodi sa svojim trijom – Kirilom Tufekčijevskim na kontrabasu i Viktorom Filipovskim na bubnjevima, a zajedno oslikavaju autentičnost i izuzetnu vještinu savremenog makedonskog džez zvuka. Ovaj ritam sastav trija je često prisutan na makedonskoj džez sceni i prati mnoge makedonske džez umjetnike i ansamble. Kompozicije su inspirisane različitim vremenskim muzičkim previranjima, spojenim u cjelinu, sa “svjetlosnim stubom” kao simbolom koji pokreće Gordanovo muzičko stvaralaštvo. Sve kompozicije koje se nalaze na albumu su autorski rad Spasovskog. Energija grupe, zadivljujući intenzitet njihove muzičke razmjene i brzo razmišljanje kroz osam kompozicija na albumu „Light Pillar“, pruža slušaocu mnoštvo čuda. Filipovski boji muziku na suptilne, ali majstorske načine. Nota Spasovskog je tamna, ljupka i suzdržana kad treba, a u drugim trenucima je izražajna i dinamična. Ova tri sjajna muzičara izvode muziku vješto, sa elegancijom i ukusom, a njihova povezanost je neosporna, baš kao i njihov individualni talenat.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9230

Objavio dana tra 12 2022. u kategoriji Novinarstvo, Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN