Godišnje nagrade CNP-a

Na Dan Crnogorskog narodnog pozorišta 1. novembra dodijeljene su nagrade nacionalnog teatra. Žiri za dodjelu Velike nagrade Crnogorskog narodnog pozorišta u sastavu: Branko Baletić, predsjednik, Mladen Nelević i Goran Bulajić, članovi, jednoglasno je donio odluku da se Velika nagrada CNP-a za 2010. godinu dodijeli Međunarodnom muzičkom festivalu A Tempo. Žiri visoko cijeni kvalitet i značaj festivala A Tempo u susret desetogodišnjici upornog umjetničkog pregnuća. Brojna publika je bila u prilici da uživa u vrhunskim muzičkim događajima koje su im priredili najbolji domaći i mnogobrojni strani umjetnici. Doprinos festivala A Tempo i selektora profesora Žarka Mirkovića muzičko – scenskoj kulturi Crne Gore je od izuzetnog značaja, navodi se u obrazloženju žirija.

Godišnje nagrade Crnogorskog narodnog pozorišta za visok umjetnički rezultat, koje se dodjeljuju članovima umjetničkog ansambla i saradnicima koji su u prethodnoj godini dali najveći doprinos estetskim dometima CNP-a, žiri je dodijelio glumcima Zoranu Vujoviću i Bojani Knežević. Zoran Vujović nagrađen je za uloge Dvotačke, S. Semjonovića u predstavi „Na ljetovanju“ i Don Karlosa u predstavi „Don Žuan“, Bojana Knežević za ulogu Tiresije u predstavi „Antigona“.

Dobitnik stipendije „Velimir Bucko Radonjić“ koja se dodjeljuje mladim autorima za značajne rezultate postignute u oblasti scenografije i likovne umjetnosti je Zdravko Delibašić Beli, student poslijediplomskih magistarskih studija na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju.

Godišnje nagrade Crnogorskog narodnog pozorištakoje dobijaju članovi kolektiva iz tehničkog i opšteg sektora, čiji je rad značajno uticao na proteklu pozorišnu sezonu su: Slavko Milošević, Slobodan Vukadinović, Zorana Kralj, Nada Siništaj, Darko Stojanović i Dijana Rajčić.

Zahvalnice Crnogorskog narodnog pozorištaza  2010. dodijeljene su redakcijama za kulturu Televizije Crne Gore i Radija Crne Gore, za  uspješnu saradnju i medijsko predstavljanje programa i projekata nacionalnog teatra.

Na Dan CNP-a dodijeljena i Nagrada Crnogorskog narodnog pozorišta za savremeni domaći dramski tekst. Žiri za dodjelu Nagrade Crnogorskog narodnog pozorišta za savremeni domaći dramski tekst u sastavu: Marija Perović, predsjednik, Ivana Dimić, Sreten Perović, Eduard Miler i Blaž Lukan, članovi, donio je odluku da se Nagrada za savremeni domaći dramski tekst dodijeli drami „Jaja“, pod šifrom Lija, autorke Nataše Nelević. „Ovaj dramski tekst u postdramskoj formi bavi se arhitepskim međuljudskim odnosima. Na poetsko-meditativan način, koristeći formu poliloga ispričana je sudbina žene iz različitih uglova posmatranja – tradicionalnih, psiholoških, istorijskih, metafizičkih.“, navodi se u obrazloženju Žirija.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=401

Objavio dana stu 10 2010. u kategoriji Izvještaj. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN