„Globus Hystericus“ Katarine Sarić

U novoj zbirci odabranih pjesama crnogorske književnice Katarine Sarić, „Globus Hystericus“ (Balkanski književni glasnik, 2021), predstavljena je ženski aktivna poezija sa kojom je autorka učestvovala u performansima: “A koja je tvoja dijagnoza?” (biblioteka Branko Miljković, Beograd i Bulevar books, Knjižara koja svira, Novi Sad), „Настaнување на жената – Од девојка до жена“ u organizaciji Makedonskog internacionalnog centra ITI/Produkcija, Skoplje. Katarina Sarić je ovogodišnja dobitnica rezidencije Reading’s Balkan a pjesmom Kora (Shell) nastupila je i na Drugom međunarodnom festivalu u organizaciji Versopolis platforme i Kreativne Evrope: “Speaking up” kao predstavnica Alia Mundi, udruženja za kulturnu različitost iz Beograda.

Istom zbirkom, Katarina Sarić će nastupiti na ovogodišnjem festivalu “Imperativ” u Banja Luci.

„Globus hystericus” je klinički naziv za bolest u narodnu poznatu kao knedla u grlu. Po riječima autorke, iz sintagmatike naslova, zbirka  se grana u dva pravca: prvi je individualni, ženski, jer od pomenute bolesti uglavnom oboljevaju žene a drugi pravac je globalni i odnosi se na Majku zemlju, globus koji se podjednako histerično okreće i izbacuje sav represivno progutan sadržaj. „U vrijeme kataklizmi i tektonskih poremećaja, frustracije, otuđenosti i izolacije, zbirka Katarine Sarić se našla u hijatusu između obje ose.” – iz recenzije mr Natalije Đaletić.

Zbirka će biti premijerno promovisana uoči projekcije poetskog filma sa I ženskog književnog festivala: I LITERATURA IMA ŽENSKO LICE pod sloganom ONE, koja će se održati 6. marta, 2021. u gradskoj biblioteci “Dr Radovan Lalić” u Beranama. O festivalu će govoriti glavna i odgovorna urednica Rebeka Ćilović, asistentkinja na projektu Milena Bubanja, PR festivala Alma Rastoder i prošlogodišnja učesnica Ljerka Petković. Program će voditi Milica Marković.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8694

Objavio dana ožu 6 2021. u kategoriji Novinarstvo, Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN