Four lions – Christopher Morris

U Šefildu, malom gradu u Velikoj Britaniji, četiri čovjeka kuju mračne planove. Omar (Riz Ahmed) je nezadovoljan svijetom koji ga okružuje i odlučan u tome da postane borac protiv nepravde. Zbog toga i vodi malu terorističku ćeliju, u kojoj okuplja živopisne likove iz komšiluka. Vaj (Kajvan Novak) misli da je rat najbolja ideja za koju je čuo. On baš i ne umije, ali i ne mora da razmišlja, jer Omar to čini umesto njega. Njihovoj terorističkoj ćeliji pridružio se i Beri, Britanac koji je prihvatio islam (Najdžel Lindzej). Kada bi imao imalo samosvjesti, Beri bi shvatio da nije tu jer vjeruje u islam, već zbog toga što ne vjeruje ni u šta. Grupa ima i svog čudaka i autsajdera – Fajsala (Adel Akhtar). Fajsal će napraviti bombu, ali biće spriječen da se digne u vazduh jer mu se otac razbolio i – počeo da jede papir. Zbog toga Fajsal počinje da radi na dresiranju terorističkih vrana koje će unositi bombe kroz prozor.

Omar je prinuđen da se za velike ciljeve bori sa ekipom saradnika koji nisu u stanju da kresnu šibicu i zapale fitilj, a da pri tom ne zveknu sebe u glavu. Ovaj film malog budzeta a odličnih rešenja što glumačkih što režiserskih daje pravu sliku onoga što film predstavlja. Efekat snimanja “iz ruke” doprinosi tome da se osjeti izvjesna prisutnost gledaoca u samu radnju ovih engleskih pakistanaca koji se bore “za stvar”. Ovaj film će zasmijati, ali i ostaviti na kraju gorak ukus, poslednja scena vrlo emocionalnog naboja i specijalnog efekta dizanja u vazduh stavlja svojevrsnu tačku na ishod svih terorističkih pokušaja u svijetu i dočarava sliku užasa.

Autentičnost likova, njihova gluma, komičnost, scenario, brza radnja dočaravaju život emigranata iz Pakistana u Engleskoj, njihov život, osude od njih i ka njima. Dat je svojevrsni uvid u takav život naturalizovanih Engleza koji imaju živote, porodice ali ipak zbog viših ciljeva sve to zaboravljaju i okončavaju život obučeni u dječije kostime. Komični dijalozi, njihova radnja, veoma dobra gluma koja nije svojstvena ni najboljim glumcima današnjice, razni profili likova, uklopljena u ideologiju prikazuje aktivno dešavanje tj. terorizam na području Engleske na veoma neobičan način pa nije ni cudo što je premijeru doživio na čuvenom Sundance filmskom festivalu koji svake godine iznjedri izuzetne filmove.

 

DjordjepunX

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=894

Objavio dana pro 14 2010. u kategoriji TV i Filmski. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN