FIAT 2018.

Festival internacionalnog alternativnog teatra (FIAT) 2018. počinje śutra, u petak 7. i trajaće do 16. septembra u Podgorici, a program će biti otvoren predstavom iz takmičarske selekcije “Galaktička Crvenkapica” u Kuslevovoj kući u 21 čas, saopštila je direktorka festivala rediteljka Ana Vukotić na današnjoj konferenciji za medije.

Lokacije na kojima će se FIAT održavati su Kuslevova kuća, Crnogorsko narodno pozorište i Kulturno-informativni centar “Budo Tomović”, a svi sadržaji su besplatni, dok će publika imati i besplatan internet. Program festivala može se naći na sajtu i to na sljedećem ovom linku

U glavnoj, takmičarskoj selekciji festivala biće izvedeno 10 predstava iz različitih zemlja svijeta i regiona:

• Galaktička Crvenkapica (Španija) u saradnji sa Institutom Ramon Llull, Barselona

• Sablazan u dolini Šentflorijana (Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina)

• Ćao, prijatno! (Makedonija)

• Sin (Crna Gora)

• KA-F-KA (Francuska) u saradnji sa Francuskim institutom Podgorica

• Majka i dijete (Albanija)

• Bpolar (Izrael) u saradnji sa Ambasadom Izraela u Beogradu

• Morgan i Frimen (Mađarska) i “Dobar zvuk u naletima” (Mađarska) u saradnji sa Ambasadom Mađarske u Podgorici

• Dream of life (Hrvatska)

U okviru takmičarske selekcije i segmenta FIAT, fokus su predstave iz Mađarske, u saradnji sa Ambasadom Mađarske u Podgorici:

• Dobar zvuk u naletima – opera Lazla Sarija

• Morgan i Frimen – izvedba, muzika, koreografija i režija Ferenc Fehera

Segment “FIAT putovanje”, program festivala donosi i drugim gradovima Crne Gore. Tako će se ove godine u saradnji sa JU KC “Nikola Đurković” Kotor makedonska predstava Ćao, prijatno! odigrati u Kotoru 9. septembra u 22 časa na Pjacu od kina.

U pratećem programu festivala odvijaće se mnogo toga. Najavljeni su:

-Književni program pod nazivom “San ulica lopta” i promocija knjiga Boža Koprivice I dečak može obećati i San ulice.

-Likovni program donosi skulpturu Love is in the air Katarine Tomašević Crawford i izložbu Organika Aleksandra Saše Vukotića koje će biti na prostoru Kuslevove kuće u toku trajanja festivala.

Obje izložbe su prodajnog karaktera jer iz direkcije festivala se smatra da u crnogorskom kulturnom miljeu navodno nema dovoljno prostora za prodaju umjetničkih djela.

-Filmski segment zaokružen je nazivom Pomijeranje granica koji je i ove godine pod uredništvom člana FIAT tima filmskog snimatelja Vladimira Vučinića. Stoga, FIAT prikazuje dva programa: Omaž Gojku Kastratoviću i veče kratkih filmova Normana McLarena.

Kao i uvijek FIAT donosi dobro raspoloženje i uz muzički program. Ove godine publika će čuti bogat muzički program u kombinaciji DJ-eva (FM Mirda i DJ Britney´s Tears).

FIAT će i dalje nastaviti da afirmiše crnogorske stvaraoce, pa će se ove godine FIAT-ovoj publici predstaviti novoosnovani alternativni eksperimentalni muzički sastav Gear Acquisition.

Festival će biti zatvoren koncertom crnogorske umjetnice Marije Božović.

FIAT 2018 posebnu pažnju posvetio je kreativnim industrijama. U tom smislu ima i urednika ovog programa, producenta Edina Jašarevića koji je za ovaj segmenat izabrao pet izlagača/umjetnika.

Takođe, svoje kreativno umijeće predstaviće i ove godine Anđelko Vasiljević kroz ručno rađenu dekorativnu rasvjetu.

U sklopu programa organizovan je i FIAT forum na temu kreativnih industrija.

 

Prvi festival sa aplikacijom i sajtom

Festival će se realizovati uz podršku brojnih sponzora, a saradnja sa Telenor fondacijom i studiom Fleka ovogodišnje izdanje FIAT-a krunisala je veb sajtom i mobilnom aplikacijom.

Nemanja Boljević, predstavnik Fleke, najavio je uskoro oformljenu arhivu sa materijalom od prethodnih izdanja festivala, ali i novinu u smislu da će svi zainteresovani moći da prate program putem aplikacije ili sajta, ukoliko nijesu u mogućnosti fizički da budu prisutni.

Za dizajn FIAT 2018 zaslužan je Roman Đuranović i Garaža Design.

Pokrovitelji festivala i ove godine su Ministarstvo kulture Crne Gore i Glavni grad Podgorica.

 

TEENLIFTING dio FIAT-a

Još jedna novina ovogodišnjeg FIAT-a je i ponuda koja važi tokom trajanja festivala za sve posjetioce Kuslevove kuće.

“U toku trajanja festivala svi pośetioci će biti u prilici da isprobaju inovativnu metodu TEENLIFTING-a u Kuslevovoj kući. TEENLIFTING elektrostimulacija mišića lica, tijela i zdjelice je neinvazivna metoda pomlađivanja i rehabilitacije, dr Sanje Malbaše Gošović”, navode organizatori.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=6411

Objavio dana ruj 6 2018. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN