Fête de la Musique u KIC-u

Povodom Praznika muzike 21.juna (Fête de la Musique) KIC “Budo Tomović” organizuje u saradnji sa Francuskim institutom i Jazz Artom premijerno gostovanje francuskog džez trija pijaniste Gregorija Priva.

 

Koncert će se održati u Velikoj sali KIC-a 21.juna u 20 sati. Ulaz je besplatan.

 

Renomirani džez trio pored Gregorija Priva, pijaniste i vođe ansambla, čine bubnjar Tilo Bertolo (Tilo Bertholo) i kontrabasista Kris Dženings (Chris Jennings).

 

Napominjemo da KIC već 17 godina u kontinuitetu obilježava Praznik muzike sa prestižnim muzičarima iz zemlje i inostranstva. Idejа o Svjetskom dаnu muzike zаčetа je 1976. godine u Frаncuskoj. Američki muzičаr Joel Cohen, predložio je cjelovečernju muzičku proslаvu prvog ljetnjeg dаnа. Njegovu ideju je pet godinа posle prihvаtio tаdаšnji frаncuski ministаr kulture Džek Lаng, а prvа je proslаvа pod nаzivom “Fete de lа Musique” (Festivаl muzike) održаnа 21. juna 1982. u Pаrizu. Od tаdа do dаnаs muzička okupljanja i besplаtni nаstupi аmаterskih i profesionаlnih muzičаrа povodom Praznika muzike i prvogа dаnа ljetа, se orgаnizuju u više od 460 grаdovа u 110 zemаljа nа svim kontinentimа. U mnogim аfričkim držаvаmа tаj dаn je proglаšen i nаcionаlnim prаznikom.

 

Francuski pijanista Gregori Priva (Grégory Privat, 1984), je prepoznat na francuskoj i međunarodnoj muzičkoj sceni kroz brojne projekte, u ulozi sajdmena tj. člana ansambala uglednih muzičara, ali posljednjih godina i kao autor muzike. Objavio je četiri albuma autorske muzike za različite muzičke formacije. Najnoviji album pod nazivom “Family Tree” predstavlja njegov prvi trio u izdanju prestižne njemačke kuće ACT. Nominovan je za nacionalnu nagradu Victoire du Jazz u kategoriji “Džez otkriće” (Révélation Jazz) 2015. godine. Njegova muzika je melodična, svježa, pristupačna slušaocima, i nudi ljubiteljima muzike mogućnost da pronađu vezu između džeza i karipske tradicije na neočekivan način.

Naziv njegovog najnovijeg autorskog albuma “Family Tree” se odnosi na složeno porijeklo stanovništva ostrva Martinik, odakle Gregori Priva potiče. Ova dirljiva muzička posveta svom porijeklu otvara drugačije horizonte i rijetku muzikalnu ośećajnost autora.

 

Više informacija o umjetniku:

Francuski pijanista Gregori Priva, rodom sa ostrva Martinik, je zavolio muziku veoma rano zahvaljujući svom ocu, koji je bio pijanista i član ansambla „Malavoi“, jednog od najpoznatijih bendova na Martiniku. Nakon deset godina klavirske obuke, Priva je počeo da improvizuje i komponuje: džez je postao njegova muzička teritorija. Kada je upisao studije za inžinjera u francuskom gradiću Tuluzu, imao je dosta sesija i svirki, što je bila prekretnica za njegovo dalje bavljenje muzikom. Preselio se u Pariz i izgradio svoje ime na muzičkoj sceni džeza. Kako je džez scena francuske prijestonice živahna i otvorena za različite muzičke stilove, Priva je već u 27-oj godini napustio dobro plaćen kancelarijski posao i prepustio se muzičkim vodama. Godinu dana je svirao u grupi TrioKa i istraživao veze džeza i karipske muzike i naročito “Gwoka” stila, na bazi tradicionalne udaraljke “ka”, koja potiče sa ostrva Gvadelup. Ubrzo nakon toga je počeo da svira sa najistaknutijim džez muzičarima među kojima su znameniti umjetnici: saksofonista Žak Švarc-Bart (Jacques Schwarz-Bart), trubač Frank Nikola (Franck Nicolas), perkusionista Soni Trupe (Sonny Troupé), koji je postao njegov muzički pratilac i bliski prijatelj. Takođe je sarađivao i sa ličnostima sa evropske scene kao što su trubač i Stefan Belmondo (Stéphane Belmondo), kontrabasista Remi Vinjolo (Rémi Vignolo), kao i kompozitor i saksofonista Gijom Pere (Guillaume Perret), koji trenutno pravi velike proboje sa svojim individualnim poimanjem džez-roka. Nedavno je postao član ansambla „Liberetto“, pod vođstvom svjetski poznatog kontrabasiste Larsa Danijelsa iz Švedske. Privat je izvan granica Francuske napravio svoj najuticajniji projekat „Tales of Cyparis“ (2013) i pobrao izuzetne kritike.

Svi elementi karibske muzike su u meni,” kaže Privat. “Oni su veoma intuitivno i prirodno prisutni u mojoj muzici. Uvijek pokušavam da idem negdje drugo, da svakodnevno otkrijem nove stilove. Velika je privilegija susresti se sa muzičarima iz drugih kultura. Moja želja je da nađem sopstveni stil koji će doprinijeti muzici. Želim da stvorim muziku koja može učiniti svijet čarobnim mjestom”.

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7304

Objavio dana lip 20 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN