Festival iranskog filma od 10. do 13.oktobra u KIC-u

U organizaciji Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” i Kulturnog centra pri Ambasadi I.R. Irana u Beogradu biće realizovan Festival iranskog filma, od 10. do 13.oktobra u sali DODEST.

Uspješnu saradnju sa Kulturnim centrom I.R. Irana koja je počela prije nekoliko godina, KIC nastavlja filmskom manifestacijom u okviru koje će publika moći da pogleda četiri nagrađivana ostvarenja iranske kinematografije među kojima su: “Kocka šećera”, “Pomahnitali top”, “Slatki ukus mašte” i “Mobarak”. Sve projekcije zakazane su za 19h.

U okviru svečanog otvaranja festivala 10.oktobra, biće predstavljena i zbirka savremene iranske poezije “Blistavi zvuci jutra: Antologija savremene persijske poezije posle islamske revolucije”. O zbirci će govoriti ataše za kulturu Ambasade I.R. Irana, Amir Porpezešk i prevodilac, Petar Janačković.

 

“Kocka šećera” (2011, 116 min) režija – Reza Mirkarimi / 10.oktobar

Pasandide je najmlađe dijete u tradicionalnoj porodici koja živi u staroj kući koju dijeli sa porodicom. Uskoro bi trebalo da se uda za unuka starog porodičnog prijatelja koji studira na Zapadu. U međuvremenu, Hormoz, muž Pasandideine sestre koji je nedavno pušten iz zatvora, pokušava da pronađe blago. Vjeruje da je zakopano negdje u Pasandideinoj kući i šunja se okolo tražeći ga dok traju pripreme za vjenčanje.

 

“Pomahnitali top” (2014, 115 min) režija – Abolhasan Davudi / 11.oktobar

Priča o nekoliko mladih ljudi koji se upoznaju putem društvenih mreža, a zbog jedne šale otisnu se na zastrašujući put koji svakome od njih donosi nov način shvatanja života i društva. Film je dobitnik nagrade “Kristalni Simorg” na 33. Festivalu Fadžr u Teheranu za najbolji film i režiju, specijalne vizuelne efekte i zvuk, ali i za najbolji film po mišljenju publike.

 

“Slatki ukus mašte” (2014, 94 min) režija – Kamal Tabrizi / 12.oktobar

Univerzitetski profesor Garus, sklon maštarijama, zaljubljuje se u studentkinju koja mu je veoma slična po karakteru. Njihovoj ljubavnoj priči prijeti katastrofa kada profesorov poslovni rival namjesti da on bude optužen za nedolično ponašanje.

 

“Mobarak” (2015, 80 min) režija – Mohabad Reza Nadžafi Emami / 13.oktobar

Ostarjeli tradicionalni pripovjedač u svom poslu koristi marionete kreirane po herojskim likovima iz Fedosijevog spjeva “Šahname”, ali mu posao slabo ide. Ima unuku Golpari koja više voli modernu književnost, i uopšte nije nalik njemu.

 

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9812

Objavio dana lis 10 2023. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN