Festival dokumentarnog filma UBRZAJ 2015

blue-is-the-warmest-color-lea-seydoux-posterČetvrto izdanje Festivala filma o ljudskim pravima „Ubrzaj“, čiji je domaćin NVO Centar za građansko obrazovanje (CGO) biće održan od 17. do 20. decembra u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP). Festival će otvoriti višestruko nagrađivano dokumentarno ostvarenje „Čin ubistva“ u režiji Džošue Openhajmera, čiji je izvršni producent je reditelj Vorner Hercog iz Njemačke. Na zatvaranju će biti prikazan igrani film „Plavo je najtoplija boja“ u režiji Abdelatifa Kešiša, koji je nagrađen Zlatnom palmom na Kanskom festivalu.

Đonović je istakao da CGO trenutno pregovara o specijalnim gostovanjima na festivalu. Objasnio je da će do izmjena dolaziti do posljednjeg trenutka, jer se radi o „vrhunskim ostvarenjima, čiji autori i predstavnici putuju po brojnim festivalima“.

– Najvjerovatnije će festival posjetiti autor filma „Obrana i zaštita“ Bobo Jelčić i glumac u novom filmu Danisa Tanovića „Epizoda u životu berača željeza“ Nazif Mujić. Potencijalni gosti su i režiser dokumentarnog filma „Albertov put“ Predrag Bambić, scenarista filma „Halimin put“ Feđa Isović i režiserka filma „Ja, kada sam bila klinac, bila sam klinka“ Ivana Todorović. Naravno, kako se datum početka festivala približava, naši planovi doživjeće promjene, ali nadamo se da ćemo obezbijediti makar četiri od ovih planiranih gostovanja – rekao je Đonović.

Pored filmskog programa, planirana je i jedna novina. CGO će organizovati dvije panel diskusije, đe će ljubitelji filma imati priliku da se susretnu sa autorima i učesnicima na realizaciji prikazanih filmova.

 

Đonović je objasnio da će podgorička publika imati priliku da vidi igrana i dokumentarna ostvarenja koja su na najbolji način prikazala važnost zaštite i promocije ljudskih prava u posljednje vrijeme.

Festival ćemo otvoriti revolucionarnim filmom „Čin ubistva“ koji je pomjerio granice dokumentaristike,  koji je već i dobio veliki broj nagrada. Takođe, biće prikazani filmovi koji su obilježili ovu godinu kada je riječ o afirmaciji ljudskih prava i osvojili brojna prestižna priznanja. Filmovi će biti predstavljeni na način kako se oni predstavljaju širom svijeta, a što naši građani i građanke još rijetko mogu viđeti – rekao je Đonović.

 

Đonović je podsjetio da je festival „Ubrzaj“ počeo bez prećeranih ambicija, ali da su brojnost i reakcije publike na neki način obavezali CGO da radi na daljem unapređivanju festivala, iako nije nevladina organizacija primarno posvećena umjetnosti. Dobru pośećenost očekuje i ove godine.

– Očekujem odličan odziv publike i zainteresovanost prvobitno mladih ljudi da na ovaj način uče o ljudskim pravima. Takođe, očekujem i interesovanje crnogorskih umjetnika i ljubitelja dobrih filmova da isprate savremen poglede na dokumentarni i igrani film. U pitanju su filmovi koji nose snažnu poruku, koji govore o univerzalnim vrijednostima i podstiču nas da razmišljamo o tome što i mi sami možemo uraditi više, bolje, humanije… – istakao je Đonović.

Festival „Ubrzaj“ organizuje CGO u saradnji sa CNP-om, Меđunarodnim festivalom dokumentarnog filma „Beldocs“, RTV Crne Gore i portalom Vijesti, uz podršku Ambasade Kanade. Manifestaciju podržavaju i „Compania de Vinos“, „Montepano“ i „DHL Crna Gora“. Detaljan program festivala biće dostupan iduće nedjelje na zvaničnom vebsajtu www.ubrzaj.me.

 

Festival filma o ljudskim pravima „Ubrzaj“ u CNP: Selekcija koja ćera na razmišljanje. Tokom četiri dana festivala biće prikazano deset filmova. U utorak, 17. decembra, biće prikazan film „Čin ubistva“ u režiji Džošue Openhajmera. U srijedu, 18. decembra, na repertoaru su ostvarenja „Albertov put“ u režiji Predraga Bambića, „Obrana i zaštita“ Boba Jelčića i „Halimin put“ Arsena Antona Ostojića. U četvrtak, 19. decembra, biće prikazani filmovi „Više od meda“ u režiji Markusa Imhofa, „Gulabi banda“ reditelja Nishtha Jaina i „Epizoda u životu berača željeza“ Danisa Tanovića. Posljednjeg dana festivala, u petak, 20. decembra, na repertoaru su ostvarenja „Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka“ Ivane Todorović, „Pussy Riot – pank molitva“ u režiji Majka Lernera i Maksima Pozdorovkina i dobitnik Zlatne palme „Plavo je najtoplija boja“ Abdelatifa Kešiša. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4535

Objavio dana pro 12 2015. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN