Evropska noć teatra uz „Lažljivce“

Gradsko pozorište i ove godine priključuje se obilježavanju Evropske noći teatra (European theatre night), pa će u subotu 16. novembra, u 20 sati, na sceni Dodesta naš ansambl igrati hit komediju „Lažljivci“, koju je režirao Marko Manojlović, prema tekstu Anthony Neilsona. Tim povodom omogućili smo i 50% popusta na ulaznice za ovu predstavu.

 

European theatre night je noć kada je pozorište u centru pažnje i kada se teatarskim scenama u brojnim gradovima širom Evrope može osjetiti veličanstvena igra riječi, glume, pokreta i različitih dramskih priča. Projekat zamišljen kao jednodnevna manifestacija posvećena scenskim umjetnostima održava se svake godine, treće subote u novembru. Pozorišta toga dana postaju glavno mjesto susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i pozorišnih djelatnika tako i publike.

Na ovaj dan, teatarske kuće daruju predstave, ali i otvaraju vrata publici pa, rušeći na trenutak iluziju pozorišta, produbljuju vezu koju gledaoci imaju sa onima koji za njih igraju i mjestom na kojem to rade.   

Evropska noć teatra 2019. obilježava se 16. novembra u 11 evropskih država. Ovogodišnje zemlje učesnice, pored Crne Gore, su i Hrvatska, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Srbija, Austrija, Holandija, Češka, Bugarska i Belgija.  

 

Komad „Lažljivci“ Neilsona je etablirao kao dramskog stvaraoca, i pored ostalih djela koje je napisao prije ovog. Ova crnohumorna komedija postigla je veliki uspjeh i u Londonu, na sceni Rojal kort teatra, još 2002. godine. Prema ocjeni kritičara Sunday Timesa, „Lažljivci“ su jedna od najsmješnijih, najcrnjih i najšokantnijih komedija koje je publika ikad vidjela.

U produkciji Gradskog pozorišta igra se već cijelu deceniju. U glumačkoj podjeli su: Pavle Ilić, Branko Ilić, Dubravka Drakić, Maja Šarenac, Dejan Đonović, Goran Slavić i Sanja Popović.

Scenografiju potpisuje Ivanka Vana Prelević, kostimografiju Vera Šoškić, a scenski pokret i koreografiju Slavka Nelević. Dramu je prevela Ivana Gašević.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7849

Objavio dana stu 16 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN