Evropska noć teatra u Gradskom pozorištu

znak-pozorista-11jpeg-890x1186Gradsko pozorište i ove godine priključuje se obilježavanju Evropske noći teatra i tim povodom u subotu 19. novembra biće izvedene dvije predstave – „Kod Nojeve barke u osam“ (sala Dodest u 12 sati) i „Porodične priče” (Velika sala KIC-a „Budo Tomović“ u 20 sati).

Gradsko pozorište omogućilo je i 50% popusta na ulaznice za pomenute predstave.

Evropska noć pozorišta je noć kada je pozorište u centru pažnje i kada se na skoro svim teatarskim scenama u gradovima širom Evrope može ośetiti veličanstvena igra riječi, pokreta i različitih priča. Projekat zamišljen kao jednodnevna manifestacija posvećena scenskim umjetnostima održava se svake godine, treće subote u novembru. Pozorišta toga dana postaju glavno mjesto susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika  tako i pozorišnih djelatnika tako i publike.

Na ovaj dan, teatarske kuće daruju predstave, ali i otvaraju vrata publici pa, narušavajući na trenutak tlapnju pozorišta, produbljuju vezu koju gledaoci imaju sa onima koji za njih igraju i mjestom na kojem to rade.  Ideja ovog projekta i jeste da uključe što više učesnika kako bi Noć teatra postala tradicionalna i prepoznatljiva evropska manifestacija.

Učesnice ove značajne međunarodne manifestacije, koja okuplja i ujedinuje pozorišne djelatnike iz cijele Evrope sa njihovom publikom, su: Belgija, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Češka, Bugarska, Slovenija, Austrija, Mađarska i Slovačka. Cilj je da se u narednom periodu ovom projektu priključe i ostale zemlje regiona i Evrope. 

 

Predstavu „Kod Nojeve barke u osam“, po tekstu savremenog njemačkog autora Urliha Huba, režirao je Robert Valtl. Namijenjena je djeci starijoj od pet godina. Zabavna i poučna priča o biblijskom Potopu, ujedno je i himna prijateljstva, solidarnosti i tolerancije.

Igraju: Slaviša Grubiša, Smiljana Martinović, Goran Slavić, Branko Ilić i Sejfo Seferović. Pored reditelja Valtla, autorski tim čine: Natalija Vujošević (scenografkinja), Tijana Todorović (kostimografkinja), Nemanja Bečanović (kompozitor), Slavka Nelević (koreografkinja), Miha Horvat (dizajner svjetla), Đorđe Krivokapić (prevod teksta).

Predstava „Porodične priče” rađena je po tekstu Biljane Srbljanović, a režiju potpisuje Teatar mladih.

To je opora, gorka, ponekad i cinična, tragikomedija o raspadu društva, bilo kojeg na Balkanu, u kojoj se četvoro đece igraju porodice. U ovom zloslutnom prikazu se  lik đevojke Nadežde simbolično pretvara u psa, kućnog ljubimca, pošto je to jedini način da o(p)stane u takvom okruženju. Na tragu drame apsurda je, slijedeći logiku košmarnog sna, prikazan život u kojem slučaj ima istaknutu ulogu.

Igraju: Branko Ilić, Katarina Krek, Branka Femić i Goran Slavić.

Scenografiju i kostime uradila je Vana Prelević, a dizajn svijetla potpisuje Rade Stamenković.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5256

Objavio dana stu 19 2016. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN