“Eros, krv i svetost” na Trgu pjesnika

U poneđeljak, 24. jula, sa početkom u 21 h nastavlja se književni program festivala “Grad teatar”. Na Trgu će biti predstavljena knjiga “Eros, krv i svetost” savremenog crnogorskog slikara i pisca Dimitrija Popovića, objavljena u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice.

U uvodnoj riječi svoje knjige, autor je naglasio: “Naslov ove knjige odnosi se na tri biblijske žene: Juditu, Salomu i Mariju Magdalenu. Kompleksnost njihovih ličnosti bila je i ostala predmetom zanimanja mnogih umjetnika, književnika i muzičara, a posebno slikara i skulptora. Erotizam, krv i svetost javljaju se kao simboli njihove  intrigantne personalnosti. Svaka od ove tri biblijske žene bila je na svoj način samosvjesna i zavodljiva, današnjim riječima kazano – fatalna žena. Likovne kompozicije o kojima će biti riječi izbori su onih ostvarenja koja su me posebno zanimala i koja, malroovski rečeno, čine zbirku umjetničkih djela mog „imaginarnog muzeja“. Autor prati likovno razumijevanje tri značajna biblijska  lika u umjetnosti od renesanse do danas.

“Eros, krv i svetost” je ujedno i prva knjiga novopokrenute biblioteke “Kalon” ZUNS-a, koja je na  na poslednjem Međunarodnom Sajmu knjiga u Podgorici dobila nagradu za najbolju ediciju.

Dimitrije Popović je rođen 1951. na Cetinju. Završio je studije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976, u klasi profesora Šime Perića. Za vrijeme boravka u Parizu 1974. upoznaje pariskog kolekcionara Davriera, te u sastavu njegove zbirke izlaže 1978. u Galeriji “Alexander Braumüller” s umjetnicima Salvadorom Dalijem, Ernstom Fuhsom, Viktorom Braunerom, Dadom Đurićem, Leonorom Fini i drugima. U Forzhajmu 1982, Galerija Liberta i Galerija lijepih umjentosti iz Vašingtona, organizuju mu zajedničku izložbu grafika s Salvadorom Dalijem. Iste godine, povodom velikog jubileja “Leonardo a Milano – 1482-1982”, izlaže ciklus crteža „Omaggio a Leonardo“ u milanskoj „Palazzo Sormani“.

Povodom 27. međunarodnog umjetničkog festivala “Due mondi”,  grad Spoleto u kojemu se taj festival održava, organizuje mu izložbu slika, crteža i grafika. U godini jubileja, dvije hiljade godina hrišćanstva, izlaže u Rimu ciklus raspeća CORPUS MYSTICUM u Sant Andrea al Quirinale, Santa Maria del Popolo – l’Agostiniana arte sacra conteporanea i u Pantheonu. Jedan je od petnaest umjetnika, likovnih kritičara i filozofa, (M. Bota, M. Kaćari, M. Paladino i P. Portgesi), koji su pozvani da odgovore na “Pismo Pape Ivana Pavla II umjetnicima”. Odgovori su objavljeni u knjizi “Umjetnici odgovaraju Papi Ivanu Pavlu II”, izdavač Sri spa – Milano, 2003.

Sa  gostom će razgovor voditi prof. dr Siniša Jelušić. Prof. dr Siniša Jelušić studirao je na Filološkom (komparativna književnost) i Filozofskom fakultetu (filozofija) Univerziteta u Beogradu. Na Filološkom fakultetu je diplomirao, magistrirao i doktorirao. Studijski boravio na nekoliko univerziteta u inostranstvu i učestvovao na mnogim međunarodnim naučnim skupovima u zemlji i u svijetu.  Redovni profesor Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje (UCG). Prodekan (2002-2006) i dekan (2006-2012) Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje (UCG). Od 2012. rukovodilac studijskog programa Dramaturgija FDU.  

Gost večeri je i Maja Malbaški, iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice, urednik ove monografije.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5759

Objavio dana srp 24 2017. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN