Enes Halilović na Trgu pjesnika

U četvrtak 15. jula, sa početkom u 21h, na Trgu pjesnika se nastavlja ovogodišnji književni program festivala đe će gost biti Enes Halilović, rođen 1977. godine u Novom Pazaru. Autor je zbirki pjesama: „Srednje slovo“, „Bludni parip“, „Listovi na vodi“, „Pesme iz bolesti i zdravlja“, „Zidovi“ i „Bangladeš“, kao i zbirki priča: „Potomci odbijenih prosaca“, „Kapilarne pojave“ i „Čudna knjiga“. Napisao je dvije drame „In vivo“ i „Kemet“,  romane „Ep o vodi“, „Ako dugo gledaš u ponor“ i „Ljudi bez grobova“. Zabelježio  je 172 narodne zagonetke koje je objavio sa Elmom Halilović u koautorskoj knjizi „Zagonetke”. Osnovao je književni časopis „Sent” i književni veb časopis “Eckermann”.

Priče, poezija i drame Enesa Halilovića objavljene su u zasebnim knjigama na engleskom, poljskom, francuskom, makedonskom, turskom, albanskom i bugarskom jeziku, a proza i poezija je prevođena na engleski, njemački, španski, ruski, arapski, turski, francuski, poljski, rumunski, ukrajinski, mađarski, slovenački, letonski, albanski, makedonski, grčki, bugarski, katalonski, romski, danski, portugalski, italijanski, bjeloruski, jermenski i latinski jezik.

Dobitnik je Zlatne značke za doprinos kulturi KPZ Srbije, kao i književnih nagrada „Meša Selimović”, „Branko Miljković”, „Đura Jakšić”, „Ahmed Vali”, „Stevan Sremac”, „Zlatno slovo” i „Zlatni suncokret“,  a za urednički rad u časopisu „Sent” dobio je nagradu „Sergije Lajković“.

Po njegovom romanu “Ako dugo gledaš u ponor” urađena je istoimena predstava (Regionalni centar Novi Pazar/Kulturni centar Novi Pazar, rež. Zlatko Paković), koja je nagrađena sa pet nagrada na upravo završenom 66. Sterijinom pozorju, između kojih je i ona za najbolju predstavu.

Moderator večeri je Ksenija Rakočević, saradnica na Studijskom programu za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti, na Filološkom fakultetu u Nikšiću.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8850

Objavio dana srp 14 2021. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN