Električna gitara u Jugoslaviji

Bogata muzika nekadašnje jugoslovenske rok scene ni dan danas nije ostala bez svojih poklonika. Međutim, iako period najvećeg uspona ove muzike (kasne 70-te i 80-te godine) ima status lektire, o samim počecima ove plodne muzičke scene jedva da se išta zna. Upravo iz toga razloga prenosimo ovaj kratki tekst o električnoj gitari u Jugoslaviji autora Željka Fajfrića, doktora pravnih nauka iz Šida, plodnog autora i iznad svega velikog ljubitelja rok muzike.

Skoro bez razlike sve domaće grupe počele su sa pravljenim gitarama i pojačalima. Prvi pravi instrumenti su se pojavili tek sredinom šezdesetih godina. Vrlo popularne i raširene gitare bile su italijanske gitare “Eko” i “Framus”. Među onima koji je imao gitaru “Eko” bio je i Josip Boček, braća Jelić: “Ćale nam je kupio dve električne gitare, to su bile “EKO” gitare i fabričko pojačalo, ne sećam se koje marke, ali imalo je 12 vati i za ono vreme je bilo mrak. To je bilo strašno nešto! To je pojačalo imalo vibrator i svi su dolazili da vide šta to drhti u tom pojačalu””

Pravi šok izazvale su nemačke gitare “Hofner” i one će zadugo biti glavne gitare. Mnogi iz toga vremena potvrđuju da je kod skoro svih muzičara bila skoro opsednutost “Hofner”- icama. To nije bila ni najbolja, a ni najjeftinija gitara.Osnovni razlog njene popularnosti u Jugoslaviji jeste što se proizvodila u Nemačkoj. U to vreme mnoštvo naših ljudi je bilo na tzv. “privremenom” radu u SR Nemačkoj. Upravo su oni bili ti koji su ih donosili. To je jedan razlog, a drugi je možda bitniji.

Kurt Rosberg, trgovac iz Nemačke, je polovinom 60-ih poslao u Jugoslaviju mnoštvo prospekata “Hofner” gitara i “Dynacord” pojačala. Dakle, gitara nije bilo u zemlji, ali je bilo prospekata i odjednom su svi znali za „Hofner“ gitare. Ostalo je da se još nabave.

Sada tu dolazi do izražaja činjenica (to je onaj prvi razlog) da je u Nemačkoj bilo mnoštvo naših gastarbajtera. Preko veza, rođaka, i ko zna još kako, mnogi su nabavljali ovu tehniku. Tako je “Hofner” gitara jedno vreme vladala u Jugoslaviji. Na „Hofner“ gitarama svirali su „Crveni Koralji“, „Siluete“, „Zlatni dečaci“. „Elipse“, „Indeksi“ i još mnogo drugih. Treba samo obratiti pažnju na stare fotografije i videti kako se grupe slikaju ponosno ističući u prvi plan “Hofner”- ovice. Negde od 1965 godine Rosberg je nudio i “Framus” gitare. Ona je bila nešto manje raširena, ali je dosta naših muzičara nju sviralo.

Krajem šezdesetih apsolutno preovlađujuća gitara “Hofner” izlazi iz mode. Na njeno mesto dolazi „Fender“ gitara. Sedamdesete godine donele su novu modu.

Željko Fajfrić

 

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8666

Objavio dana velj 7 2021. u kategoriji Alternativa, Muzički. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN