“Ekselencije” u DODEST-u

Nakon nekoliko uspješnih gostovanja, predstava “Ekselencije” nastala u produkciji Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” biće izvedena na DODEST-ovoj sceni u srijedu, 4.maja, od 20 sati.

U predstavi čiji tekst i u režiju potpisuje pisac i dramaturg Obrad Nenezić igraju Žaklina Oštir i Jovan Dabović. Scenografiju je radio Darko Musić, kostime Vera Šoškić, ton Vladan Pićurić, a svijetlo Dražen Milić.

Duhovita drama “Ekselencije” je priča o izgubljenim identitetima. Međutim, u ovoj duhovitoj drami niko ne ćera junake da izgube svoj identitet, osim njihovih nesuvislih ambicija i apetita za uspjehom, koji im se čini na dohvat ruke… “Ali ne znaju da je svaki uspjeh veoma dalek svakom iole normalnom čovjeku (jer normalan čovjek svoju životnu trku počinje od nule… sa starta – a onaj drugi sa cilja, i trči svoj život unazad). I taj ga uspjeh čini još običnijim i normalnijim, za razliku od onog koji uspjeh kupuje i ostvaruje preko noći”, kako navodi autor. “Takođe, “Ekselencije” su priča o potrazi za tim izgubljenim identitetom. Ali, kad neplivač skoči u more za bisernom školjkom, ili u rijeku za grumenom zlata, to blago ga neće naučiti da pliva i da spasi svoju ludu glavu. Upravo u tom vakumu, toj borbi za goli život, nalazi se duhovitost ovog komada, koji nije pristojno nazvati komedijom, jer se, između ostalog, dominantno bavi i bijelom kugom.”

“Ekselencije” pripadaju savremenom dramskom pozorištu, po svim svojim elementima, ali sam težio još nečemu, pa sam rediteljskim postupkom uradio dekonstrukciju likova, pa i dramaturgije. Gledalac će gledati, u stvari, predstavu u predstavi. Odnosno glumci Žaklina Oštir i Jovan Dabović će na momente igrati sami sebe, kao i ostali saradnici. Mnogo puta sam ponovio da komedije u istoriji teatra nikad nijesu patile od originalnosti priče (jer su duhovita i komediografska sredstva ograničena i nedovoljno istražena, iako živimo i djelamo u XXI vijeku) ali su itekako patile od novog čitanja. Zato u dramaturškom smislu možemo reći da su “Ekselencije” motivisane nekim djelima velikih majstora komedije, a opet svoje su i prepoznatljive, jer likovi muče i žive svoju muku na evropskom kontinentu početkom trećeg milenijuma, kad napredno čovječanstvo turistički putuje u svemir, a mi i okruženje kroz vakume vremena u Srednji vijek. “Taj apsurd jeste duhovit, ali ga je nepristojno, kao i bijelu kugu, svrstati u komediju, ali je svakako dobrodošao u duhovitu dramu.” kako pojašnjava autor predstave Obrad Nenezić.

 

Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici KIC-a po cijeni od 5 eura, a za rezervaciju pozovite broj 020 664 237.

              

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9313

Objavio dana svi 4 2022. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN