Ekološka država Frutak

svetoU selu Frutak, u Bjelopavlićima  na Oglednom imanju za proizvodnju zdrave hrane, 21. septembra biće obilježena 24. godišnjica usvajanja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori. Pošto nije zaživjela kao takva sve ove godine, vlast je, izgleda, zaboravila na svoju ustavnu obavezu, pa su ljudi okupljeni u Institutu za zdravu organsku hranu odlučili da svoje imanje proglase za teritorju ekološke države, sa svim što državu čini: granica, stanovnici, uredbe, ustav, pasoš…  U toku je formiranje tima koji treba da uradi sve što je potrebno. Upućuju poziv svim zainteresovanim građanima Crne Gore da se uključe.  Ne moraju biti stručnjaci, važno je da su slobodni. Bez slobode, nema ekološke države. Ona podrazumijeva i da nam unutrašnje odnose ne uređuje niko sa strane. Ekološka država u ekonomskom smislu znači da živimo od onoga što nam je Bog dao, a to možemo. Ne smijemo zaboraviti da nije sreća jedne države u visini BDP-a, već u količniku sreće njenog naroda. Mi imamo uslova da budemo srećan narod, istakao je u razgovoru za ZRCALO  agronom Svetozar Radonjić, direktor Instituta i preduzeća Agrovita, koje proizvodi zdravu hranu, čovjek prema čijoj ideji je urađen projekat CRNA GORA EKOLOŠKA DRŽAVA.

„Za više od dvadeset godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, ta ideja nije zaživjela. Izblijeđela je želja ljudi, koji odlučuju, da poštuju Ustav svoje zemlje. Stoga bi u Skupštini CG trebalo pokrenuti pitanje legitimiteta Ustava i vlasti. Ekološka država je ekonomski projekat – da živimo od onoga što nam je Bog dao. Da budemo slobodni i da nam unutrašnje odnose ne uređuju stranci, a ekološka država je najveća USTAVA (odbrana/brana)! Bruto domaći proizvod (BDP) jeste indikator uspješnosti naroda i vlasti. Međutim, najveći uspjeh u ekološkoj državi treba da bude količnik sreće ljudi“, naglašava naš sagovornik.

Radonjić tvrdi da je količnik sreće lako utvrditi –  treba pogledati ljude kada se vraćaju sa posla,  jesu li nasmijani. Ako jesu – to je to!

„Dakle, treba da vratimo ljudima osmjeh na lice. Preporučujem živi rad, a najbolji živi rad je proizvodnja hrane“.

Agronom Radonjić se priśeća da je 1989. pišući Projekat ekološke države, napiso da će doći vrijeme kada gladni sitome neće vjerovati.

Agrovita logo transparentan„Ti dani su došli. Imamo obilje hrane iz inostrtanstva a ne znamo smijemo li to jesti. Ne znam ima li potrošača koji je zadovoljan paradajzom ili njeguškom pršutom!?

Ostali smo i  bez parkova. Podgorički su betonirani. Nijesu valjda arhitekte u vrijeme komunizma  bili neznaveni kada su osmislili slobodan prostor oko i između zgrada!  Da li su srećni Bjelopavlići što im je kamenovana ravnica, koja je Misir – izabrana zemlja za svakoga ko dođe iz nekog krša, na primjer iz Katunske nahije? Borili smo se stotinama godina da maknemo krš iz ravnice koju sada hoće neko da betonira. Nijedan narod ne uništava  ono što će donijeti sreću i zadovoljstvo nasljednicima, jer zemlju nijesmo dobili od predaka, nego pozajmili od potomaka“.

Projekat ekološka država, smatra Radonjić, je nešto najuzvišenije i on mora da zaživi.

„Borićemo se svim sredstvima da se to desi i podsjećamo sve koji su ga podržali 1991. godine da treba u tome da istraju. Napominjem da je među njima bio i Mitropolit Amfilohije. Zakleo se Bogu da će da pomogne! Zašto ne radi na tome? Što se mrči kad kovati nećeš. I Crkva i država se jednako ponašaju“.

Da bi skrenuli pažnju da ekološka država ne funkcioniše uopšte, altruisti uključeni u rad pomenutog Instituta i Oglednog imanja za proizvodnju zdrave hrane i očuvanje genetskih resursa, starih sjemena na Frutku, odlučili su da 21. septembra Imanje proglase za teritoriju ekološke države, sa svim što državu čini: granica, stanovnici, uredbe, ustav, grb, zastava, pasoši….

Na pitanje: Zašto je baš Frutak pogodan za početak ovake zamisli?, Radonjić odgovara:

„Naselje Frutak staro je 4000 godina. Frutak znači plodnost. Nekada je to bilo najbolje selo. Svaka stopa bila je obrađena,  kanali čisti. Nesreća je nastupila u vrijeme Drugog svjetskog rata,  kada su Njemci pobili 44 čovjeka.

Na Frutku se posljednjih 7 godina, u vrijeme žetve, održavala manifestacija  Eko Etno Crna Gora, a ovogodišnja je pomjerena za 21.  septembar. Ambasadori svih zemalja koje imaju predstavništva u Crnoj Gori dolazili su i žnjeli srpom , kako bi podstakli ljude da se vraćaju selu…“

Istoga dana (21. septembra) biće organizovan razgovor na temu: Rješavanje kiśelosti zemljišta u Bjelopavlićima, odnosno rješavanje odvodnjavanja i navodnjavanja Bjelopavlićke ravnice. To je projekat  plasiran kao prekogranična saradnja. Nezaobilazan je, naravno, ekološki ručak – crnogorski astal, koji je u funkciji agrarnog, seoskog i vjerskog turizma. Crnogorski astal će biti organizovan na teritoriji sela Frutak.

Namjera Instituta je, da se za početak projekta, oko sto hektara zemlje privede namjeni. Cilj ove institucije jeste  da to zemljište  prihoduje, kao što je to slučaj sa Oglednim. Ovo imanje ostvaruje prihod od oko devet hiljada eura po hektaru. Ti planovi su pripremljeni, ima i zainteresovanih investitora.

„Pratimo ono što je radio kralj Nikola. Podsjećam da je on uveo termin zabran (što su danas mahom nacionalni parkovi), a ekološka država je najveća odbrana. Pravimo međe (brane /ustave) prema spolja, a iznutra rušimo plotove!  Planiramo da toga dana Kralja Nikolu proglasimo za vodećeg crnogorskog agronoma. Mnogi mi zamjeraju, smatraju da agronom i nije neka titula za kralja. Nadam se da se njegov nasljednik neće ljutiti“, najavljuje Radonjić.

Razgovor vodila: Julka Pejović

 

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=3823

Objavio dana srp 20 2015. u kategoriji Razgovor. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

3 komentara za “Ekološka država Frutak”

  1. Ekoloska drzava ko tome tezi mora da spreci degredaciju svake vrste i narusavanje ravnoteze na terenu.

  2. Podgoricanin

    Organska hrana je budućnost i bće vrednija od crnog zlata nafte. Naravno, ko je bude imao pored GMO lobista.

  3. Ekoloska drzava treba da ima i ekoloske stanove i kuce i neka omoguce subvencije gradjanima da kupuju ruski preciscivac vazduha … Jer zagaednje je sve gore u gradovima

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN