Eko footprint nove šumarske garniture

Ode stari ministar Stijović dođe ganc novi g.Joković. Stari je bio kobajagi ekspert za šume. U stvari šumski zgubidan i šeprtlja. Novi, g.Joković, nije poznavalac šuma liše šiprage koja poneđe u selu mu rodnom izdžiklja. Prije ministrovanja g.Stijović je šljakao u Institutu za šumarstvo a po postavljenju je cijelu godinu landaro po svijetu, po danima borovnica i po sajmovima. Ganc novi ministar o šumama zna samo: suva drva odozdo a sirova odozgo. G.Stijović je bio turista koji je do zadnjeg sekunda jamio dnevnice i šestario po Africi na safarije šumske. Bugario je i u Bugarskoj a kamčio je i brašno po Srbiji. G. Joković nije pokazao sklonosti ka bezobraznim putešestvijima i tumaranju pa se valjda neće pod stare dane pokondoriti. Umjesto plana promjena u šumarstvu g.Stijović je kantama blata zasipao prethodnog ministra i izmišljao mu da je prisvojio 4 dnevnice. G.Joković je odmjeren i pristojan pa ne pominje putešestvija g.Stijovića po Africi.

Nadležni skupštinski odbor raspravljao je o požarima u šumama. U raspravi učestvovao g.Miljanić, ministar bez portfelja tj onaj kome se ništa ne može dati u portfelj jer ni o čemu nema znanje. Drugi učesnik gđa Đurović, ministarka mlada i zelena. Ministra šumskog g.Jok. niđe, ni Premijera bajagi zelenog, ni žandara Adžića. Dakle, oni čiji resori treba da sprovode politiku zaštite šuma bagatelisali su CG Skupštinu. Vjerovatno smatraju g.Krapovića nekompetentnim i potrošenim, što jeste tačno, ali pokazuju da im je zaštita šuma zadnja rupa na svirali zelenoj. Pometeni ministar nije obnovio ni jednu čatrnju iz vremena Kralja Nikole, ko što je radio g. Ivanović. Ganc novi min. treba da ispita kako je za jedno selo u šavničkoj opštini u kojem živi 10-ak stanovnika potrošeno 1.000.000 eura za vodovod. Ako se pivski šumar okliza u Šavniku oklizaće se svuđe. No predośećanje nam kaže da je g.Joko. ośetljiv na seoske muke i da neće reagovati. A i ovaj glavar se priprema skršiti neđe milion za vodovod i čatrnju. A i izbori su u Šavniku na jesen. Kako biti zelen pred izbore i pred velike pare?

Otperjalom ministru su šume i drvoprerada biti zadnja rupa na svirali. Ženi je oposlio državljanstvo a kad je zglajzao navalio nam na kosti da ga gostimo još godinu dana. Svakog ministra prati njegov rep iz prošlosti. G.Joković se tek ugnijezdio i već udario da rasprodaje crnogorske šume po liberalnom afričkom kolonijalnom modelu „udri i bježi“. I to, naredi, da se proda i ono „neiskrčeno“ drvo iz 20-te i 21-e. Mislimo, very good, dobro se pivljanska dika nije śetio da svu neiskrčenu šumu od 2010-e pridoda na najnoviji tender. Iduće godine će se g.Joko. dičiti golemo većim procentom prihoda od šume, koju je uništio. Već vidimo naslov u dične Vijesti: Prihodi u šumarstvu 2022 godine 50% veći nego prošle godine. Očekivati je od ovog aganlije iz Boričja da nastavi sa destrukcijom šumskog bogatstva. Dakako, na poznati način koncesionih pljački, uz usputno metanisanje kako niđe u Evropi ovako pljačkanje ne postoji i da to treba mijenjati osnivanjem novog preduzeća bla bla bla – samo još nije vrijeme, nijesu se stekli uslovi, nemamo para, nemamo kadra bla bla bla. Isto tako su bugarili i njegovi pređši kolegani. Pa, je li on bolji od starih olinjalih dahija? Mnogo je gori, jer nastavlja sa taljiganjem, jagmom i grabeži u eksploataciji šumskog bogatstva. Nastavlja sa podmuklim sistemskim uništavanjem drvoprerade i neracionalnim korištenjem šumskog resursa. Kakve su mađije saplele ovu državu, ima li kraja ovom sunovratu?

Činjenica je da su stari šumarski podmuklaći i novi šumarski murtatini ostali vjerni koncesionoj eksploataciji šuma. Koji su šumski vlastodržci „stari“, a koji „novi“, a koji „najnoviji“? U stvari, nema razlike. Ista pređa. Isto raskalašno i raspušteno razbacivanje zelenim zlatom a u korist male organizovane grupe koja se predstavlja kao drvoprerada, uz politički dil, a u stvari su ono što se kolokvijalno naziva šumska mafija.Zašto „novi“, tj sada još noviji vlastodržci ne žele da stave tačku na pljačku? Zato što su to iste bekrije, isti škart, isti mešetari, isti kvarnjaci kao i oni prije samo u drugom političkom pakovanju. Svijema oči cakle i voda pocuri na usta kad vide crnogorske šume, koje su državne tj ničije, i saznaju za nepodnošljivu lakoću pohare naših šuma. Mada postoji mogućnost da g. Joko. uradi nešto po pitanju reforme šumarstva. Treba samo pogoditi u „žicu“ g.Joka. Formiranjem novog preduzeća zaposlio bi svoje šumske pristaše u novo preduzeće. Eto motiva da se nešto devera. Ako ga ova operacija po dubini ne nameči, šta može onda?

Mučeni Stijović je zapamćen po jaukanju za dnevnicama g. Ivanovića, vizitanjima po svijetu, borovnicama u Plavu i sličnim bizarnostima a za g.Jokovića se nadamo da će neće zavući ruke do lakata u državni kazan. Nada je uglavnom loš vodič mada je dobar drug na putu – javlja nam iz mraka prošlijeg vremena niko drugi do Lord Halifaks. A s obzirom na stav ministrove partije da su dugo bili u opoziciji i principijelni i da je pošteno da sada to naplate – očekujmo da će dobro omastiti brkove. Jedino će ih to što su novi i nepovezani kratko odalečiti od šklapanja. G. Joko. do sada nije kamenio ni o šumama, ni o vodama, ni o šenici bjelici. Kako će sad da usmjerava resor koji ne poznaje? Neko ga mora śetovati. Dakle od koga zavisimo? Od nekog činovnika, nekog aparatčika u ministarstvu, nekog šaptača sa strane, nekog trbuhozborca. Može li gore od ministra Stijovića i Simovića je jedino ohrabenje u ovoj balkanskoj krčmi sa prigušenim svijetlom.

Kako li će državni krčmar račun za korišćenje državnog zelenog resursa da naplaćuje? Pošto će najnovija vlada imati zakup političkog prostora naše državne krčme na oko godinu dana onda će se i šumarski ministar ponašati kao i zakupac krčme na godinu dana i neće mijenjati ništa. Taljiganje, zlokrpljenje, šićar, zbrka i rusvaj u šumama se nastavlja do daljeg. To jasno znači našu sirotinju ali i golemi novac u džepu šumske mafije, podrška korupciji, političko kurvanje po dubini, čemer u drvopreradi, egzodus stanovnika tamo đe se nalazi resurs i regionalni ravnomjerni nerazvoj epskih razmjera. Misli li neko da podršku ovoj vratolomnoj politici razvoja neće pružiti Delegacija EU, ambasade, UNDP-pi, EBRD i drugi bjelosvjetski mešetari? Pa i dosad su ovi jahači apokalipse podržavali crnogorsku drvoprevaru.

Šumska mafijaška struktura se najnovijom veselom ali šarlatanskom kadrovskom garniturom ne mijenja. Džaba retorika najnovijih vlastodržaca, džaba političke zelene poštenjačine, džaba ekonomska računica. Naše elite odlučivanja nijesu ni elite znanja a kamo li morala. Kod nas dno nije samo na dnu već je ono na svakoj strani. Kolonijalna pljačka resursa, ako govorimo o regionalnoj politici razvoja, i brutalna, koncesiona ujdurma, ako govorimo o brzom bogaćenju sa štetom za cijelu ekonomiju i više stepene prerade drveta, su posljedice na koje se pristaje i u političkoj i u javnoj sferi rasprave o šumama.

 

Darko Stijepović
Centar za razvoj Durmitora

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9350

Objavio dana lip 20 2022. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN