Džez na filmu

U okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori – JAM 2019”, od 8. do 10.aprila biće organizovana revija filmova “Džez na filmu” u sali DODEST, sa početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Ovogodišnji filmski ciklus posvećen je velikanima džeza: Majlsu Dejvisu, Četu Bejkeru i Džonu Koltrejnu. Zahvaljujući saradnji sa Američkim uglom u Podgorici, prikazaćemo premijerno filmove novije produkcije: “Miles Ahead” (2015), “Born to Be Blue” (2015) i dugometražni dokumentarni film “Chasing Trane” (2016).

Śutra, u poneđeljak, 8. aprila, igrani film “Miles Ahead” otvara fimski ciklus, a uvodnu riječ o filmu imaće Damir Murseljević.

Ovo je biografski film o životu i muzici neponovljivog Majlsa Dejvisa. Glavni glumac koji igra Dejvisa je ujedno i reditelj-debitant, Don Čidl.  On se bavi burnim životom trubača Majlsa Dejvisa stavljajući u centar pažnje  njegovu nadarenost, burne emocije i smisao za humor.  Film Majlsa Dejvisa nije film samo o muzici, već i o onome što se proživljava u životu – propituje ko smo zaista, kako ćemo na kraju biti definisani i ko o tome odlučuje. Ideja filma nije vjerni prikaz njegovog života, već je bitno kako drugi ljudi vide odnosno na koji način doživljavaju jednu muzičku legendu poput Majlsa Dejvisa. Čidl je prvenstveno stavio naglasak na muziku odnosno na najvažnije segmente njegovog života koji su ga definisali kao osobu i kao muzičara.

Film “Miles Ahead” je dobitnik nekoliko prestižnih nagrada i bio je prikazan na filmskim festivalima kao što su: NEW York Film Festival, Sundance Film Festival i drugi.

 

Drugog dana revije filmova o džez velikanima u utorak 9.aprila prikazaćemo film “Born to Be Blue” reditelja Roberta Budroa. Pred samu projekciju o filmu će govoriti Sehad Čekić.

Glavni liku u ovom filmu je slavni trubač Čet Bejker koga igra poznati holivudski glumac Itan Houk. Ovaj film je takođe osvojio brojne nagrade u raznim kategorijama, a opisan je kao “polu-činjenični, polu-fiktivni”, na osnovu stvarnih događaja iz njegovog burnog emotivnog i umjetničkog života.

 

Na kraju revije “Džez na filmu” u srijedu, 10.aprila, biće prikazan višestruko nagrađivani dokumentarni dugometražni film “Chasing Trane” iz kolekcije American Film Showcase.

Ovaj film potpisuje poznati filmski stvaralac Džon Sejnfild, koji je poznat upravo po dokumentacima o slavnim ličnostima posebno muzičarima. U filmu se pojavljuju mnoge poznate ličnosti iz svijeta muzike, ali i politike, od Koltrejnovog sina Ravija, njegovog umjetničkog saradnika, kontrabasiste Redžija Vorkmana do bivšeg predsjednika SAD-a Bila Klintona. Narator u filmu je glumac Denzel Vašington. 

“Chasing trane” je film o umjetniku sa izvanrednim talentom čija muzika nastavlja da utiče na ljude širom svijeta. Film govori o životu i karijeri američkog džez saksofoniste i kompozitora Džona Koltrejna. Ovaj dokumentarac nudi pregled različitih faza života ovog umjetnika kroz mnoštvo porodičnih fotografija i snimaka njegovih izvođenja, kao i kroz śećanja porodice i prijatelja koji su ga voljeli, razumjeli i podržavali.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7052

Objavio dana tra 7 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN