Dvije decenije od obnove zdanja CNP

U sklopu obilježavanja jubileja – 20 godina od obnovljenog zdanja Crnogorskog narodnog pozorišta,  31. maja počela su gostovanja narodnih teatara iz regiona predstavom narodnog pozorišta iz Sarajeva  „Sve se nekako preživi osim smrti“ Ljubice Ostojić u režiji Dina Mustafića, a slijede gostovanja Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, Narodnog pozorišta iz Beograda i Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja.

CNP ova gostovanja realizuje uz podršku CEDIS-a (Crnogorskog elektrodistributivnog sistema).

U neđelju, 4. juna u 20h na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta odigraće se predstava „Tri zime“, Tene Štivičić, u režiji Ivice Buljana, u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba.

Dramaturškinja predstave  je Mirna Rustemović, scenograf Aleksandar Denić, kostimograf Ana Savić Gecan, muziku potpisuje Mitja Vrhovnik Smrekar a asistent režije je Paolo Tišljarić.

U predstavi igraju: Alma Prica, Ksenija Marinković, Dragan Despot, Jadranka Đokić, Luca Anić, Barbara Vicković, Ivan Glowatzky, Bojan Navojec, Nina Violić, Damir Markovina, Siniša Popović, Mada Peršić, Silvio Vovk i Slavko Juraga.

Predstava „Tri zime“ kroz jedan dom pokazuje različite sudbine i (ne)shvatanja jedne porodice u perodu od kraja Drugog svjetskog rata, preko procesa raspada Jugoslavije do ulaska Slovenije u Evropsku uniju. Porodicu Kos, pored političkih razmirica, oslikava i jačina žena u njoj, kao i tajnovitost koju čuvaju u sebi i koja im zadaje dodatnu usamljenost.

Ova drama Tene Štivčić dobila je prestižnu nagradu Suzan Smit Blekburn u Londonu, a predstava je u režiji Ivice Buljana postigla značajan uspjeh na gostovanjima u: Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru, Teatru Ulises na Brionima, Cankarjevom domu u Ljubljani, osvojila je nagradu kritike na 56. pozorišnom festivalu MESS u Sarajevu, a na pozorišnom festivalu Hanok Levin u Izraelu je dočekana s oduševljenjem publike i službene kritike.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5629

Objavio dana lip 2 2017. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN