Državni sajam knjiga

Sekretarijat za kulturu i sport Podgorice DPS-a organizovao je državni internacionalni sajam knjiga, po četvrti put. Otvorili su ga sinoć (2.10.) državni službenici i namještenici – min. kulture, gradonačelnik, sekretarka za kul. i sport, sve tzv.kulturni radnici koji ništa ne znaju kultivisati.

Sve je počelo od osoba koje su imale problem sa vlastitim egom.  Pročitali dvije – tri zbirčice poezije pa se onda poprndusili i odlučili  da opišu svoje boli. Nego što! Patnja od važnosti, želja da budu značajni nagnala ih je da objave prvu, drugu, treću i ostale zbirke poezije. Usput su pronašli „kritičare“ i medij koji će to objaviti, sve po principu: ja tebi – ti meni i eto ti njih u „književnosti“. Kao oficiri znaju da bez vojske ni njih nema. Zato su napravili taktiku i strategiju i objavili rat zdravoj pameti. Primakli su se državnom budžetu jer niko kao oni nema dubinu licemjerstva; hvalili i slavili Vladu CG i postali državni intelektualci, plaćeni i preplaćeni za sve što pišu i rade. I to se naziva javno mnjenje.

(Naravno, ovo se ne odnosi na sve učesnike ove manifestacije) U dogovoru sa vlastima grada Podgorice „vodeći“ intelektualci, tzv.istaknuti kul.radnici, napravili su Internacionalni sajam knjiga. Tu će biti repriza, ne zna se kojih po redu, njihovih knjiga i zbirakaH. Najvažnije je što sve plaća Država iako naslove tih knjiga čita samo njihova vojska. U taj sajam se ugurao ili je uguran i poneki slobodni strijelac iz crnogorske ili srpske provenijencije.

Pozvani su, iz bijelog svijeta, bez kriterijuma i oni koji nešto pišu, i kad se to pomiješa s crnogorskim piscima, oficirima i njihovom vojskom, eto književne gozbe za narod. Ima za svakog ponešto. Izdavači pokupljeni zbrda – zdola izlagaće i nudiće knjige koje niko ne čita ali kupuje jer je postao potrošač.

Prateći programi biće u znaku egocentrizma i omnipotencije jer nemaju nikakvu vezu sa istinskom potrebom za lijepu riječ koja može i gvozdena vrata narcisoidnog ega da otvori.

P. S.

Inače, ovaj pomenuti festival knjige  zove se Internacionalni sajam knjiga u Podgorici dok je od sedmog do četrnaestog maja tekuće godine bio organizovan Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja koji su realizovali Nova knjiga, Ministarstvo prosvjete Crne Gore pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Zašto je napravljen ovaj Internacionalni kad činjenice govore da je Međunarodni bio uspješan? Što će nam dva festivala,, srodnog sadržaja, u istom gradu, u rasponu od četiri ipo mjeseca’ To zbunjuje. totalno, svakog ljubitelja knjige. Zašto je država omogućila ovu sprdnju s knjigom?

 

Bosiljka Kankaraš

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=6419

Objavio dana lis 3 2018. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN