Drvoprerada ili drvoprevara

Sa najviših adresa u pašaluku telali se da imamo najveći ekonomski rast na Zapadnom Balkanu i uskoro prestižemo Montekarlo. U euforiji predizbornih investicionih čuda svaki dio Crne Gore dobio je svoje mjesto. Tako je nenadano „grunula“ i investicija u drvopreradu u selu Njegovuđa kod Žabljaka, vrijedna 1.350.000 eura. Sve ovo u šegaru drveta, fabriku peleta i proizvodnju drvenih kuća tzv projekat „Durmitorska kuća“.

Majdani pijeska za drvoprevaru wRezultati ove predizborne patke su samo objekat patuljaste šegare, nekoliko polovnih fapova i izvoz sirovine tj neobrađenog drveta. Nema ni peletare ni „durmitorskih kuća“. U objekat čemerne pilane su nekako zbili dvije mašine koje mogu da rade samo ako su vrata šegare otvorena. Dvije mašine za šeganje drveta koštaju oko 30.000 eura a sagrađeni objekat, blokara od 450 metara kvadratnih oko 100.000 eura. Industrija drvoprerade u kolibi. Polovni fapovi i šumski traktori su dovezeni za promociju uz Bijelog Polja. Priključak za struju – džabe, voda – džabe, 13,5 hektara državnog zemljišta džabe, eksploatacija 30.000 metara kubnih pijeska – džabe, građevinska dozvola džabe, destrukcija prostora iskopima pijeska – džabe, sredstva za zapošljavanje – 180.000 eura (samo jedan do sad prijavljen), Fond za razvoj iz svoje ćese – još 240.000 eura… Đe je potrošeno 1.350.000 eura? Ogromna betonska ograda služi da sakrije od pogleda pretovar sirovine koja ide na obradu neđe drugo. Da li osuđivani za krađu šume može dobiti koncesije? Umjesto drvoprerade dobili smo drvoprevaru. Premijer Đukanović je nedavno u Bijelom Polju pohodio samo Francu i „Pelengija trejd“. Crveni alarm za uzbunu.

Nekoliko brđana u „šegari vijeka“ već je pokupilo prnje. Bijahu zapošljeni na 5 mjeseci. Poslije toga ništa nije sigurno jer su oni izborni šegači. Pośetiše se Starine Novaka: „Argatovah tri godine dana, ne zaslužih na noge opanke …” .

Koncesionar, g. Pelengaća, nije pokazao da raspolaže sa sredstvima kojima će razviti drvopreradu i iskoristiti koncesije od 26.000 m3 sukladno namjeni pa je jasno da projekat drvoprerade unaprijed bio smišljen samo za zamagljivanje prave suštine investicije a to je regionalna pljačka sirovinskih resursa.

Pretovar balvana za izvoz sa ZabljkaJasno je da je nosilac drvoprerade u Žabljaku, g. Pelegaća, dobio mig „odozgo“ da bude noslilac posla stoljeća tj šićarenja preko izgradnje pilane u Njegovuđi. Koje su veze prosipača perja Zirat-age Ivanovića i bivšeg rukovaoca šumske zaprege te je ovaj dospio do velikog investitora u drvopreradu? Kada bi ovakva društvena pokretljivost bila moguća to bi bilo dobro za zajednicu ali sada je to samo slučaj za komičare. Uglavnom, dobio je taj čelebija koncesiju da eksploatiše sve šumske revire na teritoriji Opštine Žabljak (26.000 m3) i još da organizuje drvopreradu i izradu „Durmitorske kuće“, a pokazao je dva šklopotava gatera, nekoliko polovnih fapova i šumskih traktora te objekat od betonskih blokova u koji je jedva nabio dva polovna gatera Nebor MB 1200 iz 2009 godine. O mašinama se može izguglati na: pik.ba. Peletara je bila predizborna patka za naivne brđane a „Durmitorske kuće“ su bile meka za dobričine. Nema čuda u guslarskim privredama. Bolji znalci tvrde da je višednevni boravak Zirat-age Ivanovića na Njegovuđi uz Ministra Brajovića i uz g. Šućur-agu upravo garancija da će se ova investicija završiti bravuroznim slomom.

U Žabljaku postoji 8 brenti za rezanje balvana na kojima rade 3-4 brđanina i Zirat-aga će ih sve ostaviti bez posla jer je sve koncesije dobio Pelengaća. Svi će biti na ulici, i njihove mašine, i porodice, i njihovi radnici i njihova inicijativa preduzetnička i njihova sredstva za rad. A i ojađela Opština će ostati i bez realnog novca u krvotoku lokalne zajednice jer će sve poslove preuzeti monopolista iz Bijelog Polja. Lokalna samouprava samo sa vremena na vrijeme zakuka kako im se ne uplaćuju koncesije i zaleleče nad sudbinom radnika. Jasno, ne preduzima ništa da naćera koncesionare da uplate dug a briga za radnike su suze krokodila. Takva je kurata sreća brđanska ali svako ko vjeruje u predizborne patke Zirat-age tako prođe i ostane opelješen do gole kože.
Projekat drvoprevare u Njegovuđi jeste uspješna demagogija za svjetine i očajnike miješan sa javašlukom činovničke ordije koja će ga iskoristiti u izbornim marifetlucima. To je i suština opsjene zvane politika ravnomjernog regionalnog razvoja Crne Gore koja je samo koprena za šićar naših trulih razvojnih, lihvarskih elita i licemjernih aga i begova politike. Lihvari i trula politička vrhiška našli su zajednički interes i uspješno uspostavili mašineriju korupcije i javašluka.

Darko Stijepović
Centar za razvoj Durmitora

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=5015

Objavio dana srp 19 2016. u kategoriji Stav. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN