Druga sedmica Don Brankovih dana

KotorArt Don Brankovi dani muzike zahvaljujući velikim naporima umjetnika, organizacionog tima kao i prijatelja, partnera i pokrovitelja Festivala, uz najstrožije poštovanje svih mjera NKT-a kao i Instituta za javno zdravlje Crne Gore, uspjevaju da održe kulturne događaje u Kotoru i time potvrde društvenu odgovornost kakva se očekuje od festivala državnog značaja.

 

Program koji je planiran za predstojeću sedmicu na festivalu je raznovrstan. U utorak, 21. jula sa početkom u 21.30h, u Crkvi sv. Duha, nastupa Petra Radulović (sopran), uz klavirsku saradnju profesora Olekseja Molčanova, u okviru serijala KotorArt Talenti. Petra Radulović je mlada Kotoranka koja studira solo pjevanje na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Beču. Tokom 2019. godine imala je zapažene nastupe u Beču a između ostalog nastupala je i sa mladim pijanistom Andrijom Jovovićem, takođe KotorArt Talentom. Andrijin koncert je takođe planiran na Festivala, a zakazan je za subotu, 25. jul, u Crkvi sv. Duha, sa početkom u 21.30h. Oba koncerta ovih mladih izvođača biće uživo prenošeni na kotorskoj Pjaci od kina, u partnerstvu sa kafeom Ombra, a omogućeno je i praćenje koncerta putem interneta tj. društvenih plaformi Youtube i Facebook.

 

U petak, 24. jula, na Pjaci od Kina, sa početkom u 21h KotorArt otpočinje serijal razgovora sa relevantnim umjetnicima, direktorima festivala, intelektualcima, na temu uticaja virusa Korone na kulturni život, umjetnost ali i festivale, kako u našoj sredini, tako i u svijetu. Prvi razgovor je rezervisan za dva istaknuta crnogorska umjetnika, gitaristu Miloša Karadaglića i pijanistu Ratimira Martinovića, direktora KotorArta, koji će biti i domaćin večeri. Oni će razgovarati na temu različitih doživljaja trenutne situacije i njenog uticaja na svijet muzike, o poziciji umjetnosti u Crnoj Gori u ovim okolnostima, kao i o perspektivi i načinima prilagođavanja novoj realnosti.

 

Već tradicionalno, vikend na Festivalu je rezervisan za Pjacu od džeza. U subotu, 25. jula, u Amfiteatru Luštice Bay, sa početkom u 21h planiran je nastup MP trija, koji će se festivalskoj publici predstaviti i u Kotoru u neđelju, 26. jula, na Pjaci od Kina, sa početkom u 22h. MP Trio čine poznati džez muzičari Miladin Peruničić (gitara), Davor Novak (bas gitara) i Ivan Ivanović (bubnjevi).

 

Pored ovih programa, KotorArt Don Brankovi dani muzike nastavljaju sa programima Luke umjetnosti, koji podrazumijevaju nastupe mladih muzičara sa terasa nekoliko kotorskih palata, koji daju posebnu atmosferu Starog grada tokom festivala, kao i jutarnje koncerte „Muzika Boke“ sa barke, uz koje se zaliv već nekoliko jutara uz prve zrake sunca budio.

 

Ispunjava nas što u ovakvim vremenima, uprkos teškoj situaciji, stanovništvu Kotora kao i kompletnoj „onlinepublici možemo podariti utjehu, nadu u skoru novu normalnost i pružiti  makar malu moralnu podršku. Trudimo se pronaći nove načine komuniciranja sa publikom kroz znakovit i kvalitetan sadržaj, istovremeno imajući odgovoran stav prema društvu, zdravlju ali i našoj struci – umjetnosti.  – istakli su iz PR službe Festivala.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=8348

Objavio dana srp 20 2020. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN