Druga i treća dinastija

Pojavljuju se Balšići

U vrijeme vladavine Nemanjića jedna od najmoćnijih vlastelinskih porodica bili su Balšići. Posle smrti cara Dušana Nemanjića (1355.), Balšići postaju oblasni gospodari. Dušanov nasljednik, car Uroš, priznaje im potpunu vlast u Zeti.

Balšići, crnogorska srednjevjekovna dinastija (druga po redu) vladala je Zetom od 1360-1421. U vrijeme najveće moći Balšića, krajem 14. vijeka, Zeta se prostirala od donjeg toka rijeke Morače do Dubrovnika, i od Lovćena do Prizrena.

Zeta_Stracimira_i_Djuradja_I_Balsica.svg

Crnojevići oko Lovćena

U vrijeme Balšića Crnojevići su vlastelinska porodica u Zeti. Imali su glavne posjede oko Lovćena i nekoliko sela oko Skadarskog jezera. Rodonačelnik porodice je Crnoje (Đurašević). Imao je sinove: Radiča, Stefana i Dobrovoja. Radič Crnojević u doba vladavine Đurđa II Stracimirovića Balšića (njegov sin Balša III je ujaku, Stefanu Lazareviću iz Raške, poklonio Crnu Goru) imao je posjede u podlovćenskom dijelu Zete.

 

Đurađ u sukobu sa Turcima

Kad je Đurađ II došao u sukob sa Turcima 1392. i bio zarobljen, Radič Crnojević je iskoristio priliku da se osamostali. Ugrabio je Budvu i Svetomiholjsku Metohiju. Tada je sebe prozvao gospodarem Zete. Đurađ II se vraća u zemlju i Radič Crnojević mu vraća posjede.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4833

Objavio dana lip 3 2016. u kategoriji Śećanja. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN