Don Niko Luković – Ana Marija Marović

Ana Marija Marović

Prikaz života i rada

 

Napisao: Don Niko Luković

Kotor 21. 3. 1963.

 

Umjesto predgovora

 

Ana Marija Marović je rijetka ličnost. Pored činjenice da je sebe izgradila do svetosti, zahvatila je i ovozemaljsko društvo kao socijalna radnica, što je osobito važno danas istaći. Ostavila je lijepo ime u književnosti (mističnoj) i u likovnim umjetnostima.

Ali, nažalost, ona nije još poznata narodu, iz kojeg je potekla, jer do danas nije bilo njenog životopisa na našem jeziku, osim neznatne brošurice, koju je  1935. g. objavio pisac ovih redaka pod naslovom ,,Ana Marović, jedna velika Jugoslovenka u Veneciji’’ (preštampano iz ,,Glasa Boke’’). A nje već poodavno nema u prometu.

Da se udovolji ovoj potrebi, Presvijetli apostolski administrator Kotorske biskupije, Mons. Gracija Ivanović, zamolio me, da sada, u času procesa za beatifikaciju naše zemljakinje, napišem prikaz njenog  života i rada.

Tome se rado odazivljem na slavu Boga, i na čast časne Službenice Božje Ane Marije Marović.

 

Prčanj, februara 1963.

 

Don Niko Luković

Naredna strana

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9130

Objavio dana sij 10 2022. u kategoriji Lik i djelo. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

1 Komentar za “Don Niko Luković – Ana Marija Marović”

  1. […] g. spominje se Matija Marović, zapovjednik i vlasnik “tartanele” sa sedam ljudi posade[1]. Zanimljivo je, da se u tom popisu gdje preovladavaju patronimici, spominje prezime […]

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN