„Don Kihot“ na prvom RUTA festivalu u Beograd

Predstava „Don Kihot”, u režiji Andraša Urbana, biće igrana u utorak 3.decembra, u 20 sati, na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, u okviru prvog izdanja RUTA festivala, ujedno i prvog projekta novoformirane Regionalne unije teatara, koju čini šest teatarskih kuća iz bivše Jugoslavije, među kojima je i Gradsko pozorište.

 

Teatri su ujedinjeni u estetskom, repertoarskom i organizacionom modelu, s ciljem da RUTA doprinese povezivanju, prezentaciji i promociji svih članica unutar regiona. U okviru prvog RUTA festivala, pored naše predstave, biće izvedene i: „Liliom“ Beogradskog dramskog pozorišta, „Bakhe“ Kazališta Ulysses i Zagrebačkog teatra mladih, „Mirna Bosna“ Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, „Kralj Ibi“ Dramskog teatra Skoplje i „Plah udah“ Mestnog gledališča iz Ljubljane. RUTA festival je revijalnog karaktera, a nakon Beograda, tokom 2020. godine, biće održan u Podgorici (mart), Ljubljani (april), Sarajevu (maj), na Brionima (jul) i u Skoplju (oktobar). Ciljevi novoformirane pozorišne Unije su da se institualizuje saradnja između ovih teatara, da se publici omogući da vidi reprezentativne predstave iz regiona i da se rade velike koprodukcije.

 

„Don Kihot“ je koprodukcija Gradskog pozorišta i Barskog ljetopisa, slovi da je po motivima Servantesovog romana dok je zapravo Vedrana Božinović sebe ovlastila da svoj slabi projekat podmetne don Kihotovim likom u pokušaju da. U pitanju je jedan veoma usiljen pokušaj  utilirizma dok se današnje žensko pitanje koristi kako bi se traljavi rad reditelja i dramaturga jeftino zamaskirao. Predstava se, kako autori navode, tiče i prepoznavanja donkihotovskog u sebi i u društvu oko nas, jednako kao i obračuna sa samim sobom i određenim društvenim licemerjem i manipulacijama iako to uopšte i ne vidimo na sceni. Sve u svemu vrlo loš izbor za reprezentativnu predstavu Gradskog pozorišta.

 

Igraju: Branka Femić-Šćekić, Vanja Jovićević, Kristina Obradović, Branka Stanić, Jelena Simić, Sanja Popović i Anđelija Rondović.

 

Scenografiju predstave potpisuje Smiljka Šeparović-Radonjić, muziku je uradila Irena Popović, dok su kostimi djelo Line Leković.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7969

Objavio dana pro 2 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN