Dinamičan poneđeljak na „Barskom ljetopisu“

Dvadeset drugi julski dan na „Barskom ljetopisu“ imao je mnogo toga da ponudi kako najmlađim, tako i onim starijim pośetiocima. U sklopu pratećeg programa đeca su i ovog poneđeljka imala prilike da učestvuju u likovnoj radionici na gradskom šetalištu, dok se u Starom Baru, u crkvi Svete Venerande sa početkom u 21 čas, izložbom radova polaznika, svečano završila druga po redu ljetnja škola grafike pod vođstvom akademske grafičarke Nataše Drešić.

Ova crnogorska umjetnica je na otvaranju poželjela da škola postane tradicija i da se u predivnom starogradskom ambijentu druži sa polaznicima svake sljedeće godine.

„Dvije sedmice rada je iza nas i nadam se da se vidi po radovima da smo bili uspješni. Grupa je bila mješovita, imali smo učesnike od 7 do 60 godina tako da je bilo zaista interesantno. Predivan je ambijent za rad, Stari grad definitivno treba valorizovati na ovaj način, a ja se nadam da ćemo saradnju nastaviti“, rekla je Drešićeva.

Na izložbi su se mogla viđeti 44 grafička lista u tehnici visoke štampe – linoreza. Grupa polaznika brojala je dvadeset tri člana, a neki su učesnici i prošlogodišnje škole, a Drešićeva kaže da već sada može prepoznati među nekima od njih svoje buduće kolege. Ova rođena Baranka trenutno je na magistarskim studijama u Sloveniji, a izložbu njenih grafika možemo očekivati tokom sljedeće godine.

Trideset minuta kasnije, na drugom kraju grada pod Rumijom, u Dvorcu kralja Nikole, ljubiteljima pisane riječi predstavila se Katarina Sarić. Ova Budvanka pripada srednjoj generaciji crnogorskih pjesnikinja, a svoj žanr izražavanja kategoriše kao socijalno angažovanu prozu i poeziju. Barskoj publici predstavila je knjigu ,,SvejAdno mi je i ostale dijagnoze socijale“ društveno angažovane poezije, prevashodno narativne, s dramskim elementima, namijenjene za performanse i scenu. U potpuno spontanom razgovoru sa moderatorkom dr Marijom Krivokapić, Sarićeva je otkrivala motive koji je inspirišu. U srži svega, kako kaže, stoji žena.

„Inspiraciju crpim iz antičkih mitova, iz našeg primorskog mentaliteta, iz ljutoga krša, iz žene koja je onda bila ratnica i nosila je i pušku i suknju, i bebu u povoju. Uopšte ne zastupam neku savremenu feminističku liniju, nego upravo na jedan eklektički način pokušavam da povežem i ono najbolje što je bilo iz naše tradicije, taj krš koji je neizostavan koji mi je vječna inspiracija i snaga crnogorske žene, i taj put emancipacije kojim je krenula, čini mi se u pogrešnom smjeru. Tu ima i parodije i svega pomalo“, kazala je Sarićeva koja već priprema sljedeći rukopis. Iz njenog pera, kako kaže, očekuje nas vrlo interesantan putopis iz Indije koji je pisala kao antihomofobičnu priču.

Naredno igranje predstave „Don Kihot“ u režiji Andraša Urbana očekuje nas 10. avgusta.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7458

Objavio dana srp 23 2019. u kategoriji Književnost. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN