Deveti dan KotorArta!

U Kulturnom centru, sinoć je održana predstava “KAKO JE OTKRIVEO LETENJE”, u okviru glavnog programa devetog dana XXIV Kotorskog festivala pozorišta za djecu koji se održava u sklopu Međunarodnog festivala Kotorart! Predstava “KINEZ”, nastala u koprodukciji Gradskog pozorišta Podgorica i Kotorskog festivala, koja je uslijediti nakon nje, nije odigrana zbog zdrastvenog stanja jednog od glumca. Ipak, na bogatom pratećem programu imalo se što viđeti: nastupali su JPU Radost, Art grupa Montenegro, predstavu “Zeko, zeko” su izveli Centar za očuvanje tradicije i kulture TE Nikola Tesla iz Obrenovca, otvorena je izložba crteža i slika škole Kembridž iz BiH i održan je završni koncert VII Festivala gudača, sa nastupom orkestra sa solistima uz dirigenta Vilija Ferdinandi.

Predstava “KAKO JE OTKRIVENO LETENJE” u režiji Emilije Mrdaković nastala je po motivima istoimene priče Margarita Minkova u realizaciji Pozorišta mladih Novi Sad, zabavila je sve uzraste i otkrila tajnu nastanka letenja. Pokretač radnje je dugokljuna roda, kojoj jednog dana padne na pamet, ništa manje do misao o letenju! Monodrama sa Sašom Latinovićem, uz pomoć glume, lutaka od lenjira, klasične muzike pa čak i plesa publici uspijeva nađenuti ulogu đaka! Istovremeno lik profesora je vješto izveo čas geometrije u duhovitom maniru. Predstava ima cilj da pokrene dječiju maštu i usmjeri je u pravcu istraživačkog duha. Scenografija je svedena ali svrsishodna; u vidu tvorevine koja označava tablu, sto, stolicu i sve ostalo što je potrebno za jedan kabinet. Kreativna i domišljata režija, sa malim brojem rekvizita prenijela je misao, ne samo o letenju, već i o pronalaženju i preispitivanju sebe i sopstvenih granica.

A današnji program, desetog dana festivala obilježavaju na glavnom programu dugogodišnji gosti, Pozorište Puž iz Srbije sa predstavom “TAJNA SUPER BLAGA” (21.30h, Ljetnja pozornica). Na pratećem programu biće “Mali princ” (19.30h, Pjaca od kina), nastupiće Baletska škola Aleksandre Dejanović sa nastupom “Biram…Pozorište” (20.00h, Trg od oružja), zatim “Isprepletano” Umjetnički centar Mystic i Kreativni kutak CrE-ART (20.30,Trg od oružja), nakon njih odigraće se predstava “Novelica od ljubavi” Dramskog studija OŠ Drago Milović iz Tivta. Na književnom progamu biće održana promocija biografije Mike Antića autora Nemanje Rotara “Sutradan posle detinjstva” (20.30h, Pjaca od kina). Scena za mlade priredila je “Sumnjivo lice”, koje će izvesti Centar za očuvanje tradicije i kulture TE Nikola Tesla, iz Srbije.

Uz kvalitetan program dani brzo prolaze, iskoristite priliku da pogledate predstave na poslednjim danima festivala, jer ko će čekati godinu dana do sledećeg jubilarnog XXV Kotorskog festivala pozorišta za djecu!

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4982

Objavio dana srp 10 2016. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN