Devastacija Gosteča

Mještani sela Vidre uputili su apel nadležnim državnim institucijama da se zaustavi devastacija šume na planini Gosteč. Po njihovim riječima, već šest godina se odvija nekontrolisana sječa ove šume koja pripada opštini Pljevlja. 
 
,,Obzirom da živimo na svojim imanjima u podnožju planine, osjećamo se ugroženim jer će u nastavku divljeg krčenja, koje je odobreno od strane šumskog gazdinstva u Pljevljima i inžinjera Popovića zaduženog za gazdovanje državnom šumom, doći do situacije da erozija tla ugrozi naša imanja a ovaj divni kraj bude pretvoren u pustinju.”
 
Upozoravaju da riječ o legalizovanoj korupciji te da povlašćeni pojedinci mogu posjeći na stotine kubika šume.
 
,,Želimo da skrenemo pažnju javnosti na divljački odnos šumskog gazdinstva Pljevalja prema planini Gosteč. Ovo nije gazdovanje već legalizovana korupcija od strane države. Slike koje šaljemo nisu učinile šumokradice već država Crna Gora. Mještani sela Vidre imaju pravo odsjeći od 2 do 10 kubnih metara šume godišnje za potrebe ogrijeva. Miljenici šumskog gazdinstva odsijeku od 100 do 300 kubnih metara šume godišnje. Njih nije briga što iza njih ostaje pustinja.”
 
Mještani su se zbog ovog ekocida obratili Upravi za šume, Ombudsmanu, Direktoratu za šume, medijima ali i svim ekološki osviješćenim građanima.
 
,,Pozivamo državne organe i sve ekološki prosvijećene građane i udruženja da nas podrže u odbrani planine Gosteč . Pozivamo ministra šumarstva i poljoprivrede u Vladi Crne Gore, gdina Stijovića da nam pomogne u očuvanje prijeko potrebnih prirodnih resursa u našoj državi i usmjeravanja gazdovanja šumama na pravi i zakonu poznati put koji se primjenjuje u svim prosvijećenim svjetskim demokratijama. Ukazujemo mu da ovo nije gazdovanje šumama već hajdučija i ozakonjena korupcija.”
 
 
 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9030

Objavio dana kol 29 2021. u kategoriji Komentar, Novinarstvo. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN