Devastacija Crnog jezera

Divlja gradnja na Crnom jezeru 3Crna Gora je Deklaracijom o Crnoj Gori kao ekološkoj državi stekla moralnu poziciju koja obavezuje i na usvajanje svjetskih standarda ponašanja. U postupcima gradnje i urbanizacije nužno je poštovati principe zaštite životne sredine. Conditio sine qua non je primjenjivati usvojene procedure, javnost rada, transparentnost i vladavina prava u oblasti zaštite životne sredine. To je i doprinos civilizovanijem životu u Cnoj Gori.

Napadi na životnu sredinu i na najdragocjenije naše ljepote i resurse bez poštovanja elementarnih principa savremene civilizacije dešavaju se sada u Nacionalnom Parku Durmitor, UNESCO-ovom Mjestu Svjetskog Nasljeđa. Napadnuto je  i samo srce Parka – Crno jezero. I to suprotno svim do sada donešenim propisima i civilizovanim moralnim načelima i volji izraženoj u Povelji o Crnoj Gori kao ekološkoj državi. Ugrožavanje dolazi od nesavjesnih i kriminogenih investitora koji rade zajedno sa pojedincima iz Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore i korumpiranim osobama iz Ministarstva turizma i zaštite žiovotne sredine. Upravo onima koji su dužni da sprovode mjere zaštite i nadzora. Oni rade suprotno zakonu i supotno civilizacijskim standardima. Oni ignorišu najviše autoritete iz oblasti ekologije, građane Žabljaka i nevladine organizacije koje traže učešće civilnog društva u odlučivanju. Dešava se školski primjer ekološkog kriminala pred našim očima.

Tražili smo od svih relevantnih institucija da preduzmu mjere nadzora i zaštite životne sredine u vezi nedopustive gradnje na obali Crnog jezera i istakli da postoji mnogo alternativa i održivih rješenja. Na žalost, naše institucije su korumpirane i zarobljene su specijalnim interesima te nijesu, izuzev u dva slučaja, ni odgovorile na naše pozive.

Srce Nacionalnog Parka Durmitor je Crno jezero. NP Durmitor je postao zaštićeno područje 1952 godine i nikada u bivšoj državi nije bio predmet ugrožavanja a samo Crno jezero je bilo predmet najbrižnije zaštite, kao zenica oka. U vrijeme Kraljevine Jugoslavije Crno jezero i Durmitor su bili pod posebnom zaštitom Ministarstva šumarstva i pod izuzetno rigoroznim sistemom zabrane ugrožavanja njihovih atrakcija. Zaštita je bila povjerena žandarmeriji Kraljevine. U vrijeme Knjaževine Crne Gore Kralj Nikola je ustanovio rigorozne mjere zaštite šuma i raspolaganja vodenim resursima Crnog jezera.

Divlja gradnja na Crnom jezeru 2Ovih dana Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore (Vladinim prijedlogom predviđeno je  da postane privatno) na obali Crnog jezera gradi restoran sa apart prostorima i ogromnom kafanom. Dugo su krili od javnosti sliku budućeg restorana. Sram se mora kriti. Projekat smo viđeli ali nam nije dozvoljeno da ga fotokopiramo. Prema dosadašnjim informacijama objekat će imati dva sprata i biće izgrađen od betonskih blokova. Zakon dozvoljava izgradnju samo onakvog objekta u dimenzijama kakav je bio prije požara, saglasno građevinskoj dozvoli, i uz obezbjeđenje poštovanja svih ekoloških standarda zaštite. Nikakva kanalizaciona mreža nije planirana za novi bunker-restoran za odvod kanalizacionih i tehničkih otpadnih voda. Sve će da ide u Jezero. Obavezna studija o uticaju motela na životnu sredinu Crnog jezera, koja bi pokazala da li je potrebno graditi kafanu sa motelskim sadržajima i koliko će štete ljepoti, prirodnosti i pejzažu nanijeti urbanizacija netaknute prirode jezera, nije urađena. To je kriminal i ekološki zločin.

Probijanje novih puteva i novi parkinzi kao i nova odlagališta smeća i otpada ostavljena su improvizaciji koja nije ušla u projekat izgradnje nezakonitog objekta motela. Oni planiraju ekocid na Crnom jezeru. Do sada su izgrađena još tri kriminalna, neprikladna i neautentična objekta na obali Crnog jezera a i sve ostalo je prepušteno neredu i propasti. Izgradnja motela na obali glečerskog jezera je neshvatljiva i protivna Prostornom planu područja posebne namjene za NP Durmitor, Zakonu o zaštiti prirode, Zakonu o vodama, i nizu propisa u drugim zakonima koji štite životnu sredinu. Gradnja je u potpunoj suprotnosti sa Ugovorom potpisanim sa UNESCO-om koji zabranjuje ugrožavanje autentičnosti prirodnih atrakcija zaštićenog predjela kako u cjelini tako i pojedinim djelovima.
Crno jezero je Prema Prostornom planu Područja posebne namjene za NP Durmitor posebni rezervat prirode pod najstrožijim režimom zaštite. Brutalna eksploatacija predjela Crnog jezera je van zakona i morala.
Upozorili na eko kriminal Gvozdenovića, Spahića i Pejovićku, Upravu za inspekcijske poslove i Državno tužilaštvo. Nastojali smo da se organizuju sastanci i razgovor u nadležnim agencijama i državnim organima kako bi se u pravnoj proceduri pokušale riješiti nelegalne aktivnosti na koje ukazujemo. Zaludu, tiranija, diktat, i zloupotreba su se uselile u sve umove premijerove kamarile.
Kampanja za zaštitu Crnog jezera vodi se za zaštitu od ilegalne gradnje zlokobnih, nezakonitih i neprikladnih objektat na obali Crnog jezera i opredjeljenja za urbanizaciju njegove obale. Čitava investicija vrvi od nezakonitosti i kriminala. Sveta dužnost svakog civilizovanog i savjesnog građanina je da se odupre nasilju i nezakonitom ponašanju korumpiranih krugova establišmenta koji zloupravljaju životnom sredinom.

Darko Stijepović

23.7.2015 godine

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=3872

Objavio dana srp 23 2015. u kategoriji Komentar. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN