Darma

Duhovni učitelji Indije vjeruju da je potraga za neograničenom slobodom i ispunjenjem prirodna sklonost ljudskog duha. Kao što Golfska struja nevidljivo teče svojim putem Atlanskim okeanom, naš ljudski um u sebi sadrži skrivene struje koje naše misli i osjećanja usmjeravaju prema višoj stvarnosti. U Indiji se to nazima darma. Ova drevna sanskritska riječ može da se prevede na više različitih načina; zakon, uređenost, dužnost i ispravno ponašanje. Darma neke osobe je njen posao ili zanimanje; to je takođe i dužnost koju duguje svojoj porodici, to je viši smisao života, a i duhovni ideal kojem je osoba predana.

Korijen riječi „darma“ je glagol koji znači „podržati“. U širem smislu, darma je ono što podržava svemir; to je sila vodilja koja iz haosa stvara red. Dakle, konačni način da se izbjegne entropija, starenje i smrt, jeste živjeti svoju darmu. Svemir se razvija jer ga vodi struja darme; to je nevidljiva inteligencija koja tka tkanje života. Ljudska svijest je sposobna da direktno dodirne darmu, osloni se na nju i na taj način vodi svoju sopstvenu evoluciju. Na kraju, to je ono što nas čini ljudima – ne samo da se razvijamo, nego i da upravljamo sopstvenom evolucijom. Darma nije skup religioznih učenja, već stvarna sila koja se može otkriti i upotrijebiti.

Pomoću svjesnog vođstva, naša unutrašnja inteligencija može da stvori trajno stanje bezvremenog duha i tijela koje je iznad godina. Svi mi doživljavamo trenutke kada se spontano pojavljuju mir, snaga i ljubav, samo oni ubrzo nestanu. Ovaj pomak iz stvarnosti i u nju odražava sposobnost našeg duha da bude na putu razvoja i daleko je od slučajnog. Ukoliko se darma slijedi, nema kraja miru, ljubavi i snazi. Oni su prirodni rezultat najprirodnije vrste svijesti – bezvremenosti.

 

D.Č.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=2042

Objavio dana tra 8 2012. u kategoriji Uvjerenja. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN