Dani muzike u Herceg Novom

Koncertom „Odjeci”  beogradskog akademskog hora Collegium musicum pod dirigentskom palicom Dragane Jovanović večeras na Kanli kuli počinje festival Dani muzike koji se održava već 35 godina.

Koncert je posvećen Darinki Matić Marović koja je dirigovala horom od osnivanja 1971. godine i bila glavni pedagog članovima. Dirigovala je na više od deset hiljada koncerata širom svijeta, pa i u čuvenom Karnegi holu.

U Herceg Novom je deceniju bila članica savjeta međunarodnog takmičenja solo pjevača “Bruna Špiler”. Repertoar hora obuhvata djela kompozitora različitih stilskih epoha, od rane muzike do savremenog muzičkog stvaralaštva. Visok profesionalni nivo i kreativnost ovog ansambla bio je inspiracija za mnoge kompozitore da mu posvete svoja djela.

“Na našem festivalu, pozdrav se izgovara jednako srdačno na jezicima svijeta i jezikom muzike koji je svima razumljiv.Tradiciju čuvamo već 35 godina. Ponosni smo na ono što smo do sada uradili a s nestrpljenjem planiramo nove festivale”, utvrdio je umjetnički direktor Festivala pijanista Boris Kraljević.

On je naglasio  doprinos profesora Lazara Seferovića čija je podrška bila dragocjena u trenutku kada je festival obnavljan 2004. godine, kada je bio potreban vjetar u leđa, nakon višegodišnje pauze.

Kraljević je istakao i da zahvalnost za generacije talentovanih sjajnih muzičara između ostalih pripada prof. Mileni Lučić, koja je od obnavljanja na čelu Umjetničkog savjeta festivala.

“To povjerenje i podršku pojedinaca i institucija festival je uzvraćao: kvalitetom umjetnika i odabranih programa, ali i uspostaviljanjem novih mostova saradnje i prijateljstva”, kazao je Kraljević.

“Slaveći talenat, rad i posvećenost, vjerujemo da determinišemo sistem vrijednosti, našu budućnost i sudbinu”, poručio je Kraljević.

U okviru 35 Dana muzike predviđeno je šest koncerata. U četvrtak u Dvorani Park nastupiće mladi pijanista iz Crne Gore Andrija Jovović koji će izvesti djela Baha, Betovena i Šopena.

Slijedi Češki kamerni trio:  Bledar Zajmi (ALB / CZE ) – violončelo, Miroslav Matějka (CZE) – flauta, Ilirijana Gjoni (MNE / DEU) – klavir koji će u nedjelju u Dvorani Park izvesti djela Griga, Sen-Sana, Dvoržaka, Vebera i Pijacole.

U ponedjeljak 16. jula na programu je koncert Ensemble of Tokyo: Azusa Nakayama – oboa,  Satoki Aoyama – oboa, Kaoru Ono – viola, Natsumi Tamai – violina, Shinsuke Hagawa – violončelo, Tomoko Yoshimura – violina (Japan). . Oni će nastupiti i 18 jula izvođenjem djela Mocarta i Isang Yuna. Svečano zatvaranje planirano je za 20. juli u Dvorani Park koncertom Ensemble of Tokyo i Boris Kraljević.

Svi koncerti počinju u 21.30 časova u Dvorani Park.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=6241

Objavio dana srp 10 2018. u kategoriji Novinarstvo, Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN