Dani gitare 2. dan

Na drugi dan festivala “Dani gitare” imaćemo priliku da slušamo grčkog gitaristu Fotisa Koutsotodorosa kao i italijanski duo koji se sačinjava od Masima Agostineli (Massimo Agostinelli) i Kijare Guljelmi (Chiarra Guglielmi). Grčkog gitaristu ćemo čuti u našem gradu večeras, 27. marta, u sali Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” u 20 sat dok će koncert italianskog dua uslijediti odmah poslije.

Fotis Koutsotodoros je rođen u Lamiji, Grčka, i studirao je gitaru kod D. Kontođanisa i Kostasa Kociolisa na Konzervatoriju u Lamiji i Atini. Diplomirao je na Univerzitetu “Mocarteum” u Salcburgu, Austrija, đe je i magistrirao. Zajedno sa muzičarima M. Zajdel (gitara) i J. Hubšer (odsek za staru muziku), po preporuci univerziteta, dobio je nagradu za diplomca godine (Wurdigungpreis) od Ministarstva umjetnosti i nauke Austrije. Ova nagrada je tada bila po prvi put dodijeljena gitaristi ove obrazovne institucije. Takođe je pohađao kurseve kod muzičara kao što su S. Fontaneli (dirigent savremenog orkestra Mocarteum), Leo Brauer, E. Fisk i M. Barueko.

Već od najranijeg uzrasta, učestvovao je u nekoliko domaćih i međunarodnih takmičenja, osvojivši 14 međunarodnih nagrada kao gitarista i kompozitor. Snimio je kompakt disk na kome se nalaze i djela muzičara kao što su V. Asensio, M. Ljobet, R. Žerar, E. Puhol, A. Hoze, sonate za gitaru H. Turine, H. Rodriga, M.C. Tedeska, M.M. Ponsea i komade za violinu i gitaru N. Paganinija (uključujući trio za gitaru, violinu i violončelo), Rosinjanu, M. Đulijanija, 36 kaprisa L. Lenjanija i transkripcije baroknih kompozitora kao što su G. F. Teleman, Ž. Difli, Đ.A. Brešanelo, na instrumentima iz tog perioda. Njegova obrazovna djelatnost uključuje dugogodišnju saradnju sa muzičkim institucijama Soluna, Lamije i Kavale, kao i predavanja na tribinama sa temom gitare i kamerne muzike. Mnogi od njegovih studenata osvajaju iz godine u godinu nagrade na prestižnim takmičenjima. Važan dio njegovih aktivnosti je izvođenje repertoara za gitaru na instrumentima iz doba baroka, klasicizma i romantizma, sa posebnim naglaskom na djela ranog romantizma. Od 2014. godine, osnivač je i umjetnički direktor Međunarodnog gitarskog festivala u Solunu.

Program:

Jacques Duphly La Pothuin (Trans. F.Koutsothodoros)

Antonio Jose Sonata

Giulio Regondi Introduction e caprice op. 23

Fotis Koutsothodoros: Fantasia no 1, Soneto no 2, Fantasia no 2

Italijanski duo počinje sa koncertom u 21 sat u sali biblioteke Radosav Ljumović u Podgorici.

Massimo Agostinelli (Masimo Agostineli) je rođen u Ankoni, Italija. Diplomirao je među prvima u klasi na konzervatorijumu San Pjetro a Majela u Napulju. Profesor mu je bio Bruno Batisti D’Amario. Svoju koncertnu karijeru započeo je 1982. godine, od kada neprekidno svira, nastupivši na više od devet stotina koncerata. Svirao je kao solo izvođač i kao izvođač u kamernim orkestrima u najpoznatijim gradovima Italije i Evrope. Bio je izvođač u prestižnim muzičkim institucijama i udruženjima. Pobjednik je na nekoliko nacionalnih i internacionalnih gitarskih takmičenja. Držao je mnogobrojne kurseve sa temom napredne izvođačke tehnike i muzičkog izvođenja na međunarodnim muzičkim festivalima u Urbinu, Otoćentu i Saludeću, kao i seminare u mjestu Orta S. Đulio, internacionalne seminare u Trevilju i drugim gradovima u Italiji. Aktivan je i na polju istraživanja i obrade muzičkih djela. Redigovao je niz originalnih kompozicija za gitaru iz devetnaestog vijeka za izdavača Berbena. Umjetnički je direktor Muzičkog udruženja Otoćento. Radio je na analitičkoj katalogizaciji kompozicija za gitaru iz devetnaestog vijeka za italijanske i evropske biblioteke. Aktivan je i kao pisac članaka za vodeća gitarska izdanja i specijalističke internacionalne časopise. Drži predavanja na temu muzike devetnaestog vijeka. U sferi organizacije muzičkih priredaba, od 2003. godine je umjetnički direktor na festivalu kamerne muzike u Val d’Ezinu. Prvi je snimio gitarske komade autora kao što su Vencel Tomas Matiehka i Simon Molitor za izdavačku kuću Agora, djela Đakoma Moncina za izdavačku kuću Prima rekords i djela za glas i gitaru autora Marka Alesia Sole za Master studio. Snimio je i djela Filipa Granjanija, Gabriela Melije, Nikola Paganinija i Maura Đulijanija za Klasik studio.

Chiarra Guglielmi (Kijara Guljielmi) je operska pjevačica, mecosopran, iz Italije. Diplomirala je pjevanje i usavršavala se kod magistra Đovane Kaneti. Diplomirala je književnost i filozofiju na Univerzitetu Sapienca u Rimu. Osvojila je tri treće nagrade kao članica dua na takmičenju za kamernu muziku i nastupala na brojnim konferencijama-koncertima. Igrala je uloge u operama “Kavalerija rustikana”, “Madam Baterflaj”, “Trubadur”, “Travijata” i mnogim drugim. Aktivna je i kao izvođač duhovne muzike. Bila je solista u predstavama “Izrael u Egiptu”, “Juda Makabejac”, “Mesija”, “Judita Triumphans”, “Passio et Resurrectio Domini Nostri” od A. Ćerikole i mnogim drugim. Nastupala je u Brazilu i Francuskoj na zatvaranju naučnih konferencija sa repertoarom renesanse i napolitanske muzike. Nedavno je imala koncerte u mjestima Karpi, Milano, Pavija i Komo sa ansamblom Baskenis. Kao solista, izvela je repertoar renesansne muzike u Brazilu, na zatvaranju “Naučne konferencije o etici, prirodi i kosmologiji u vrijeme Đordana Bruna” u CBPF istraživačkom centru u Rio de Žaneiru i Karžezeu, Francuska. Nedavno je nastupala kao članica dua za gitaru i glas sa maestrom Agostinelijem.

 

Program:

Mauro Giuliani Sei Cavatine op.39

Mauro Giuliani Sei Lieder op.89

Ennio Morricone Tri ljubavne teme (from Metello, Mission, Nuovo Cinema Paradiso) for guitar solo

Antonio Nava Sei Ariette op.59

Gioachino Rossini Tarantella

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7017

Objavio dana ožu 27 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN