Dani gitare 1. dan

Ovogodišnji festival Dani gitare, koji se organizuje u Podgorici, svečano otvara portugalsko-španski duo Guirmbadu koji se sastoji od Eudora Grade i Vaska Ramalja (Vasco Ramalho). Koncert će se održati večeras, 26. marta, u velikoj sali Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” u Podgorici u 20 časova. Nakon ovoga koncerta će u istoj sali uslijediti koncert turskog gitariste Hasana Metena.

Eudoro Grade je studirao kod španskog gitariste Piñeiro Nagyja. Svoju aktivnost koncertnog umjetnika razvio je kao solo izvođač, izvođač kamerne muzike i orkestarske muzike, svirajući u cijeloj zemlji i u inostranstvu. Član je gitarskog kvarteta “Konkordis” i dua “Guirimbadu”. Snimio je pet kompakt diskova. Kao solo izvođač, snimio je sledeće diskove: “Gitara”, “Sinovi sećanja”, “Latinoamerički put”. Kao dio dua, snimio je sledeće diskove: “Božićne pjesme” uz umjetnika Dioga Gradea i “Okupljanja”, sa gitarskim kvartetom “Konkordis”. Koordinator je regionalnog projekta “Gitarski orkestar mladih” u mjestu Algarve. Takođe je predsjednik Gitarskog udruženja Algarvea. Umjetnički je direktor Međunarodnog gitarskog festivala u mjestima Lagoa i Faro. Eudoro Grade je nastavnik na regionalnom Konzervatorijumu Maria Kampina u Algarveu.

 

Vasko Ramaljo (Vasco Ramalho) je rođen 1982 godine u mjestu Regengos de Monsaraž, Portugalija, Svoje studije je započeo sa dvanaest godina. Diplomirao je na odjeljenju za perkusioniste 2005. godine. Između 2006. i 2008, pohađao je postdiplomske studije za solo marimbu na Kraljevskom konzervatorijumu u Antverpenu, Belgija, kod profesora Ludviga Alberta. Umjetnički je direktor Međunarodnog festivala perkusionista u gradu Portimao. Umjetnički je direktor i na Međunarodnom festivalu perkusionista u Regengos de Monsaraž i na Festivalu perkusionistsa u Evori. Član je Dua Guirimbadu uz gitaristu Eudora Gradea. U julu 2017. izdao je svoj prvi kompakt disk -s Vasko Ramalho, Suština marimba, fada i chora (popularna portugalska muzika čiji naziv znači plač, lament). Od aprila 2012. godine, Vasko Ramalho svira kao umjetnik kompanije Adams, koji je jedan od najpoznatijih brendova za izradu perkusionističkih instrumenata u svijetu. Sponzori su mu kompanije Innovative Percussion, Zildjian i Remo.

 

PROGRAM:

Invenções 8,6,13 – J.S. Bach

Divertimento – Carlos Paredes (arr. Pedro Louzeiro)

Movimento Perpetuo – Carlos Paredes (arr. Pedro Louzeiro) 

Fool on the hill – Beatles (arr. Leo Brower)

She ́s leaving home – Beatles (arr. Leo Brower)

Penny Lane – Beatles (arr. Leo Brower)

Croro no 1 – H. Villa Lobos

Nancy – E. Sejourné

Bachianas Brasileiras No 5 – H. Villa Lobos

Memória e Fado Bate-Coxa – E. Gismonti

Remeleixo – Marco Pereira Augusto Marcellino

Tico-tico no fubá –  Zéquinha de Abreu

Drugi koncert će biti sproveden neposredno poslije prvog, u 21 sat u sali biblioteke “Radosav Ljumović”. 

Hasan Meten je rođen 1983. godine u Istanbulu. Započeo je svoj život muzičara uz klasičnu gitaru, kada mu je bilo trinaest godina.

Diplomirao je klasičnu gitaru na odsjeku muzike i izvođačkih umjetnosti, na Fakultetu umjetnosti i dizajna na tehničkom univerzitetu Jildiz. Trenutno pohađa master studije klasične gitare na odseku za klavir, harfu i gitaru na državnom konzervatorijumu MSGSÜ.

Imao je priliku da radi sa umjetnicima kao što su Lorenco Mikeli, Lučio Mataraco i Majkl Luin. Pripremivši repertoar izvođačkih djela i aranžmana kompozitora Latinske Amerike za “Erdem Sökmen & Hasan Meten Guitarski Duo”, počeo je svoju koncertsku karijeru.

Pored toga, ovaj gitarista je učestvovao na mnogim izvođenjima uživo i svira na albumima različitih umjetnika u raznim žanrovima. Kao muzičar svoj je fokus poslednjih godina stavio na muzičku tradiciju Latinske Amerike i džeza.

Program:

Night shift – Hasan Meten
* 01:23 – Hasan Meten
* 01:26 – Hasan Meten
* 01:28 – Hasan Meten
* Don’t know why – Jesse Harris
* Kidology – Hasan Meten
* Sweet silence between us – Hasan Meten
* We had a sister – Pat Metheny
* Statuettes – Ceyhun Şaklar
* Jongo – Paulo Bellinati

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=7014

Objavio dana ožu 26 2019. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN