Dani evropske baštine na Njegušima

Manifestacija „Dani evropske baštine“ održana je na Njegušima od 15. do 18. septembra.

Sve države članice Savjeta Evrope već 25 godina obilježavaju dane evropske baštine a Crnoj Gori ovo je treći put.

Brojne kulturne i turističke aktivnosti predstavile su bogatstvo baštine Njeguša.

U likovnoj koloniji učestvovali su studenti Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja. Radovi po motivima Njeguša nastali u okviru kolonije prezentirani su na centralnom programu u 17 sati u porti kuće Petrovića.

Dakle centralna manifestacija desila se 18. septembra. „Baština Njeguša za najmlađe“ počela je u 12 sati. Od 14 do 15.30 bila je prezentacija i degustacija tradicionalne kuhinje Njeguša.

Drugi dio centralne manifestacije počeo je u 16 sati, u porti kuće Petrovića, promocijom publikacija objavljenih povodom 100 godina od obnove Kraljevine Crne Gore (1910. godina).

U zabavnom dijelu programa predstavio se diplar Stevo Čavor i operska pjevačica Aleksandra Vojvodić. Izvedene su kompozicije Dejana Despića i Bora Tamindžića.

U dramskom dijelu učestvovali su studenti Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja. Govorili su izvode iz besjeda i poslanica.

Dane evropske baštine zatvorio je koncert gupe Perper koji je održan na stadion malih sportova u Njegušima. U organizaciji ove manifestacije uččestvovalo je Ministarstvo kulture Crne Gore, više institucija kulture, turistički privrednici i mještani Njeguša. Bio je organizovan prevoz iz Podgorice, Kotora i Cetinja.

 

 

J.M.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=352

Objavio dana stu 10 2010. u kategoriji Izvještaj. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN