Dalekovod na Đurđevića Tari

Ministar energetike trenutne Vlade Crne Gore, Saše Mujovića hoće da se kroz najljepši dio Crne Gore koji je pod UNESCOvom zaštitom ukrka gigantski dalekovod kako bi ovaj pejzaž bio nepovratno uništen. Motivacija je čisti profit nepoznatnih privatnih i pravnih lica. Tim povodom oglasio se dugogodišnji građanski i ekološki aktivista Darko Stijepović upućujući ovom ministru sljedeći komentar:

 

***

Problem infrastrukturnih koridora u NP Durmitor se razmatrao u sve tri posjete UNESCO degacije tj 1992 ((žičare), 2004 (Buk bijela) i 2018 (Crno jezero). Svaki Prostorni plan NP Durmitor sadržao odredbe koji regulišu kretanje infrastrukture unutar parka i u zaštitnoj zoni, koja je šira od samog zaštićenog prostora.

I na zadnjem sastanku sa delegacijom UNESCO-a istakli smo problem infrastrukture puteva, vode i struje koje nije rješavano u skladu sa zakonom i UNESCO čarterom. Oni su dali svoje mišljenje u vidu sugestija jer je to način rada UN tijela. Povodom izgradnje žičara NP Durmitor je bio stavljen na crvenu listu dobara u opasnosti.

Evropska konvencija o pejzažima dodatno pojačava obavezu očuvanja vizura zaštićenih područja. Niti u jednoj zemlji EU infrastruktura ogromnih dalekovoda ne vodi se kroz predjele visoke pejzažne vrijednosti, i onda kad nijesu zaštićeni zakonom. Mogu se pozvati na regiju Alto Adige u Italiji đe se na cijeloj dolini glavnog grada Bolcana ne može viđeti niti jedan vertikalni kolac iznad 1,60 metara. Osim toga većina civilizovanog svijeta već je prešla na podzemno vođenje energetske infrastrukture. Na You tubu postoji mnogo filmova o tome.

Na kraju, apsurdno je voditi ogromne dalekovode najslikovitijim predjelima kad se mogu sakriti ili podzemno voditi, sto je civilizacijski standard. Vlasnik dalekovoda za Italiju položio je 150 km dalekovoda u more a nastoji da “uštedi” na Svjetskoj baštini! Isti dalekovod ide podzemno kroz Mrčevo polje, koje nije nijednim zakonom zaštićeno niti prepoznato kao pejzažna cjelina, a na najslikanijoj tačci Crne Gore, Mostu na Tari i kanjonu Tare, destruira se Svjetsko dobro. Energetski lobiji imaju finansijskih sredstava da laganice riješe ovaj civijizacijski problem ali neće. Smatramo ovo školskim primjerom pohlepe i afričke eksploatacije resursa. Mislimo da i u pravnom smislu imamo agumente za sudsku zaštitu pred nadležnim organima radi uklanjanja na silu postavljenog dalekovoda. Isto tako računamo i na podršku crnogorske i regionalne javnosti.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=9862

Objavio dana sij 12 2024. u kategoriji Komentar. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN