Cryptomnesia

Izložba arhitektonskog fotografa iz Rusije, Jurija Palmina, u okviru koje je autor održao i predavanje, otvorena je juče (15.jula) u okviru KotorArt KotorAPSS Foruma.

Juri Palmin je započeo karijeru 1989. godine i istakao se kao arhitektonski fotograf. Radio je sa eminentnim arhitektonskim stvaraocima i sarađivao sa najznačajnijim magazinima i publikacijama uključujući AD Magazine, Vogue, World Architecture, RIBA Journal, Icon Magazine, Domus, Abitare, Speech, Project Russia i drugima. Palmin je ilustrovao i mnoge knjige o savremenoj i starijoj ruskoj arhitekturi. Koautor je projekata značajnih stvaralaca kao što su Alena Kircova, Aleksandar Brodski, Vladimir Efimov, S. Leontev.

Kotorskoj publici predstavio se izložbom pod nazivom ,,Cryptomnesia”, koja obuhvata fotografije objekata crnogorske arhitekture poslijeratnog perioda, među kojima su: Katolička crkva u Podgorici (arhitekte Zvonimir Vrkljan i Boris Krstulović); Jugooceanija u Kotoru (arhitekte Đorđe Petrović, Mateja Nenadović, konstruktor arhitekta Đorđe Zloković); Dom Revolucije u Nikšiću (arhitekta Marko Mušić); Zgrada Društveno-političkih organizacija u Titogradu/ Podgorici (arhitekta Radoslav Zeković)…

Garage Museum, arch. OMA, Rem Koolhaas. Photo: Yuri Palmin

Garage Museum, arch. OMA, Rem Koolhaas. Photo: Yuri Palmin

Juri Palmin je održao i predavanje u okviru kojeg je prikazao dva primjera revitalizacije sličnih objekata iz poslijeratnog perioda u Moskvi. Palmin je iskoriostio primjer Garage museum, prve filantropske organizacija u Rusiji, osnovane 2008. godine. Inače, Garage museum ima za cilj da stvori opšti javni mandat za savremenu umjetnost i kulturu. Autor projekta, Rem Koolhaas, rekonstruisao je zapostavljenu zgradu, anonimnog autora, iz 70-ih godina. Palmin je takođe prikazao projekat privremene rekonstrukcije objekta hemijske fabrike u Moskvi, kreiran od strane izuzetno uspješne grupe mladih ruskih arhitekata Kosmos.

Izložba je rezultat partnerstva KotorAPSSa sa Dukley Art centrom. ,,Cryptomnesia’’ će biti otvorena u Dukley Art Centru, zgradi Jugooceanije, od 15. 07. do kraja KotorArt internacionalnog festivala.

Ove godine, KotorAPSS predstavlja KotorAPSS Forum. To će biti zaključna manifestacija prvog, četvorogodišnjeg ciklusa i održaće se od 14. do 18. jula. Kroz simpozijum, panel-diskusije i prezentacije tokom ovogodišnjeg Foruma nastavlja se globalni razgovor o odnosu grada i njegovog graditeljskog nasljeđa i kulturne baštine te o projektovanju i dizajniranju u odnosu na ono što su zahtjevi turističkog tržišta danas.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=3746

Objavio dana srp 16 2015. u kategoriji Izvještaj, Novinarstvo. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN