Crnogorska moderna u biblioteci “Radosav Ljumović”

branko-banjevicPromocija knjige “Crnogorska moderna” autora Branka Banjevića biće organizovana u okviru manifestacije „Decembarska umjetnička scena 2015“ u utorak, 15.decembra, u Kosoj sali Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“, sa početkom u 19 sati.

O knjizi će govoriti: Marko Špadijer, Novica Samardžić i autor.

Branko Banjević je jedan od osnivača Crnogorskog PEN centra i Crnogorskog društva nezavisnih književnika, te predśednik Savjeta za standardizaciju crnogorskog jezika i nesporno pripada plejadi najvećih boraca za crnogorsku suverenost i dostojanstvo njene kulture. Rođen je u Pješivcima (opština Nikšić), a nakon završenog beogradskog Filozofskog fakulteta radio je kao novinar i profesor u Nikšiću i Beogradu. Od 1964. godine živi u Podgorici, đe je obavljao čelne funkcije izdavačke djelatnosti u “Grafičkom zavodu” i “Pobjedi”.

Na književnoj sceni prisutan je od omladinskih dana, pa je prvu pjesmu objavio kao gimnazijalac u “Omladinskom pokretu” na Cetinju. Autor je više poetskih zbirki: “Napuklo sunce” (1966), “Gavran hrani Crnu Goru” (1972), “Tica ili jama” (1978), “Rđosano sonce” (1984), “Balšine pjesme” (1998), a poema “Glasovi” publikovana je u dva izdanja (1993, 2002). Pored poezije piše i književno-istorijske eseje koji se odlikuju misaonošću, visokom estetikom i utemeljenom kritikom. Priredio je brojna izdanja crnogorskih pisaca, kao i antologijske izbore pojedinih perioda književnosti, crnogorskih tužbalica i međuratne poezije, a među njima se posebno izdvaja “Antologija moderne crnogorske poezije” u pet tomova.

 

 

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4538

Objavio dana pro 15 2015. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN