„Čovjek koga treba ubiti“ u CNP-u

bulajic_364264S1U petak 22. januara na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati biće prikazan film „Čovjek koga treba ubiti“, reditelja Veljka Bulajića.

Prema legendi, Šćepan Mali došao je iz Rusije kao žbir koji malu Crnu Goru želi podrediti interesima moćne Rusije. Lažni car bio je izmišljotina Sotone, a njegovo djelovanje osmišljeno u paklu.

No, lažni car je iznevjerio i namjere pakla i Sotonine upute te je među svojim crnogorskim podanicima postao toliko omiljen da ga je narod prihvatio kao svojeg. S obzirom na to da moćne države ne žele takvog cara u Crnoj Gori, a da ni crnogorski uglednici nijesu skloni takvoj „demokratičnosti“ u teokratskoj Crnoj Gori, njegova sudbina postaje tragična.

Veljko Bulajić odlučio se odlučio na spajanje dva oprečna pristupa:  satirične groteske i prepredene stilistike. Prizori iz pakla, upriličeni raskošnim kostimima koji su s mjerom raskalašni,  su svojevrstan presedan u jugoslovenskom filmu, dok je jednako bogata etnokostimografija kao i scenografija na najbolji moogući način ukazala na mjesto zbivanja drame. U likovnim rješenjima pojedinih sekvenci film je nadmašio sva očekivanja, smjelo se poigravajući s nadrealističkom estetikom.

U ovom filmu, koji je inače snimljen 1979. godine, igraju: Zvonimir Črnko, Vladimir Popović, Ranko Kovačević, Dušica Žegarac, Nada Abrus, Mate Ergović, Tanja Bošković, Charless Millot, Ivica Pajer, Tanasije Uzunović, Veljko Mandić.

Ovaj program CNP realizuje u saradnji sa Crnogorskom kinotekom.

Ulaz za sve projekcije je slobodan.

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=4591

Objavio dana sij 21 2016. u kategoriji Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN