Clazz Quintet na festivalu Espressivo

Danas, 23. jula, u sklopu festivala umjetničke muzike “Espressivo” nastupiće kvintet CLAZZ.

Clazz kvintet je kamerni sastav oformljen prevashodno iz želje da se crnogorskoj publici premijerno predstavi djelo “Picnic suite”, savremenog francuskog kompozitora C. Bolling-a. Obzirom na nov i nesvakidašnji tretman klasične gitare u ovom ansamblu, premijerno izvođenje Piknik svite je, sa velikim uspjehom, upriličeno na otvaranju jubilarnog, desetog, izdanja najstarijeg crnogorskog festivala klasične gitare, Bar Guitar Fest-a, u januaru 2012. Kvintet, koji čine Bojana Brajović (gitara), Milanka Nikčević (klavir), Boris Nikčević (flauta), Slaven Turusković (kontrabas) i Predrag Lazović (bubnjevi), se zatim, sa zadovoljstvom predstavio i podgoričkoj publici i to u okviru festivala JAM (Jazz appreciation month) , nakon čega je nastupio na nekoliko crnogorskih džez festivala (u Pljevljima u okviru proslave Svjetskog dana džeza, Bijelom Polju – White Field Jazz Fest i Petrovcu – Petrovac jazz fest).

Inspirisani dotadašnjim uspjehom, 2014. godine su imali veliku turneju nastupivši u 11 crnogorskih gradova. Ovaj projekat je bio podržan od strane crnogorskog Ministarstva kulture, kao što je i njihova prošlogodišnja, regionalna turneja “Koncerti bez granica”, u okviru koje su nastupili u Beogradu, Tirani, Ljubljani i Sarajevu.

Članovi Clazz kvinteta su profesori u crnogorskim nižim i srednjim muzičkim školama a kontrabasista je stalni član Simfonijskog orkestra. Aktivni su svirači i nastupaju kao solisti na svojim instrumentima, u raznim kamernim klasičnim i jazz sastavima, promovišući klasičnu i jazz muziku. Claude Bolling, čiju muziku promovišu, u svojim djelima upravo, na jedinstven način, povezuje ta dva muzička pravca, uklapajući jazz dionice u klasičnu fakturu kompozicije. Naziv kvinteta Clazz se logično nameće iz ovakve simbioze.

Bojana Brajović (gitara) je počela da uči gitaru u barskoj muzičkoj školi kod prof. Ranka Domazetovića. Završila je Srednju muzičku školu “Vasa Pavić” u Podgorici, u klasi prof. Srdjana Bulatovića i gimnaziju “Niko Rolović” u Baru. Diplomirala je sa najvišom ocjenom na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi prof. Vere Ogrizović, kao prvi diplomirani crnogorski gitarista.

Tokom školovanja, osvojila je brojne prve i specijalne nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima, kao i dvije II nagrade na međunarodnim takmičenjima u Sloveniji i na I Guitar Art Summer Festu u Herceg Novom, 2006. godine.

Usavršavala se na master-klasovima i seminarima kod renomiranih svjetskih gitarista kao što su: R. Andia, R. Dyens, E. Karamazov, T. Hoppstock, P. Steidl, S. Prieto, A. Mouzourakis i drugi.

Nastupala je u okviru festivala Barski ljetopis, Budva Grad teatar, Montenegro Music Festival, Bar Guitar Fest, Guitar Open Festival u Subotici, Guitar festival Kras u Sloveniji, Guitar Art Summer Fest u Herceg Novom, Cantiere Della Musica u Italiji i imala solističke koncerte u Baru, Podgorici, Petrovcu, Nikšiću i značajnijim salama u Crnoj Gori (CNP, KIC Budo Tomović, Zetski dom). Saradjivala je sa crnogorskim Simfonijskim orkestrom i muzicirala u kamernim ansamblima sa flautom, u duu, triju i kvartetu gitara.

Od 2011. godine nastupa sa flautistom Borisom Nikčevićem. Imali su veliki broj koncerata u zemlji i inostranstvu, a od 2012. su i članovi Clazz quintet-a, ansambla koji su okupili da izvodi muziku Claude-a Bolling-a.

Od 2005. godine, Bojana predaje gitaru u muzičkoj školi “Vasa Pavić” u Podgorici. U septembru 2006. je izabrana za predsjednika Udruženja gitarskih izvodjača i pedagoga Crne Gore, “Argus”, koje je organizovalo najstariji crnogorski festival gitare, Bar Guitar Fest.

Boris Nikčević (flauta), rođen je 1971.god. u Francuskoj.

Muzičko obrazovanje je započeo u privatnoj muzičkoj školi u Fontenay-le-Fleury (Francuska), u klasi prof. Kristin Godri (Christine Gaudry).

Došavši u Podgoricu 1986. godine, završava muzičku školu Vasa Pavić, u klasi flautiste prof. Mila Asića, a zatim, 1989. godine, upisuje i muzičku akademiju, gdje nastavlja svoju profesionalnu nadgradnju kao student renomiranog flautiste, prof. Miodraga Azanjca.

Nakon Podgorice, Boris Nikčević se usavršavao na Konzervatorijumu u Versaju (CNR de Versailles), u klasi prof. Žan Mišel Varaša (Jean-Michel Varache), gdje je nakon četiri godine, stekao sertifikat višeg stepena.

Tokom svog boravka u Francuskoj redovno je nastupao na koncertima kao solista, u kamernim ansamblima i kao orkestarski muzičar.

Takođe, predano se bavio pedagoškim radom u Konzervatorijum “Rachmaninov” u Parizu, “Claude Debussy” u Corbeil-Essonnes-u i muzičkim školama u Guyancourt-u i Plaisirs-u.

Učestvovao je na brojnim takmičenjima u Francuskoj i Crnoj Gori, i osvojio veliki broj nagrada.

Značajno iskustvo koje je sticao na raznovrsnim seminarima, gdje je sarađivao sa eminentnim svjetskim flautistima (kao što su A.Marion, B.Kuiyken, V. Lucas, G. Mareginni, S. Francois i dr.), već skoro dvije decenije prenosi mladim muzičarima kroz pedagošku aktivnost u muzičkoj školi Vasa Pavić. Njegovi učenici su danas studenti prestižnih konzervatorijuma u Francuskoj, Italiji i Njemačkoj.

Autor je obrazovnog plana i programa za flautu za srednju muzičku školu koji je usvojen 2009.godine.

Od 1995. god. radi kao profesor kamerne muzike i flaute, i šef je duvačkog odsjeka muzičke škole.

Uporedo sa pedagoškim radom kontinuirano je aktivan kao izvođač i to u raznovrsnim kamernim ansamblima.

Snimio je prvi Cd za flautu i gitaru u Crnoj Gori (Cafe) sa gitaristom Srđanom Bulatovićem .

Osnivač je Asocijacije flautista Crne Gore, čiji je predsjednik od 2009. godine, i osnivač i flautista džez sastava Clazz Quintet koji njeguje i izvodi žanrovski raznovrsnu muziku XX vijeka.

Milanka Nikčević, pijanistkinja, rodjena je 1982 u Nikšiću. Sa osam godina počela je da svira klavir u klasi prof. Koviljke Otašević u muzičkoj školi ” Vasa Pavić “. Srednju školu je zavrsila u klasi prof. Dijane Damjanović.

Započela je studije na Cetinju u klasi profesora Borisa Kraljevića. Diplomirala je 2007. godine u klasi profesora Vladimira Ogarkova. Uspješno je učestvovala na republičkim i saveznim takmičenjima.

Nastupala je i na međunarodnim takmičenjima u Italiji , Rumuniji , Francuskoj i osvojila brojne nagrade.

Nastupala je sa eminentnim flautistima kao sto su Vincent Lucas i Giovanni Marregini. Član je Clazz kvinteta. Predaje klavir u muzičkoj školi ” Vasa Pavić ” u Podgorici .

Slaven Turusković je svoje muzičko obrazovanje započeo u školi za muzičke talente ” Andre Navara ” u Podgorici. Završio je srednju muzičku školu “Vasa Pavić”, u klasi prof. Veljka Belevića .

Još kao srednjoškolac, osvajao je brojne nagrade na republičkim takmičenjima, bio učesnik ljetnje međunarodne škole kontrabasa u Subotici među poznatim imenima kao sto su Miroslav Gajdoš, Kubina Peter i dr. Zatim je pohađao seminar “Stiftung kloster Michaelstein ” 2008. godine, gdje je pohadjao časove kod F. Rabbath-a i R. Ibragimov-a . Završio je Muzičku akademiju na Cetinju u klasi prof. Pavela Aksamita.

Kao član kvarteta kontrabasa ” Bassonegro” nastupao je na koncertima širom Crne Gore , u Novom Sadu i Beogradu. Radio je u muzičkoj školi “Andre Navara” kao profesor kontrabasa.

Bio je član simfonijskog orkestra RTCG, a odmah po osnivanju Muzičkog Centra Crne Gore postao je stalni član kontrabas sekcije Crnogorskog Simfonijskog Orkestra, i kontrabasista je Clazz kvinteta.

Predrag Lazović je završio nižu muzičku školu, odsjek harmonike. Diplomirani je ekonomista. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka je kao bubnjar čuvenog sastava Albatrosi nastupao širom bivše Jugoslavije i zapadne Evrope. Pored bubnjeva, svira gitaru i bas gitaru. Vodi firmu Euro – unit u Podgorici, koja je glavni zastupnik muzičkih instrumenata Yamaha u Crnoj Gori i regionu.

 

Program koncerta:

Claude Bolling (1930)

PICNIC SUITE

Rococo
Madrigal
Gaylancholic
Fantasque
Canon
Tendre
Badine

Kratki URL: https://zrcalo.me/?p=6284

Objavio dana srp 23 2018. u kategoriji Novinarstvo, Vijesti. Možete pratiti sve u vezi ovog teksta putem RSS 2.0. Ako želite, prokomentarišite ovaj tekst

Ostavi svoj komentar

Prijava | Administrator MATOKAN